Hronika

Optužnica protiv bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH

Optužnica protiv bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH
Optužnica protiv bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Drage Nedića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja u vezi sa javnom nabavkom u iznosu većem od 400.000 KM.

Nedić se tereti da je kao ovlaštena osoba u instituciji BiH u decembru 2009. godine počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Prema optužnici, Nedić je postupao suprotno zakonskoj regulativi koja reguliše procese trošenja javnih sredstava putem javnih nabavki, iako je od podređenih službenika bio upozoravan da njegovi postupci nisu u skladu sa zakonskom procedurom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Javna nabavka informatičke i kompjuterske opreme potrebne za rad Kancelarije za veterinarstvo BiH vrijednosti od oko 408.000 KM realizovana je ignorisanjem primjene otvorenog postupka sa odgovarajućim tenderom.

Na taj način, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, ograničena je mogućnost učešća i drugim zainteresovanim učesnicima u navedenom postupku, dok je preduzeću "SK trejding" Sarajevo omogućeno pribavljanje imovinske koristi od oko 96.000 KM.

Optužnica je zajedno sa obimnim dokaznim materijalom proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da zajedno sa policijskim i agencijama za provođenje zakona u BiH nastavljaju borbu protiv koruptivnih krivičnih djela, kojima se nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije