Hronika

Optužnica u predmetu Pandora 2 : "Prao novac preko skupocjenih nekretnina"

Optužnica u predmetu  Pandora 2 : "Prao novac preko skupocjenih nekretnina"
Optužnica u predmetu Pandora 2 : "Prao novac preko skupocjenih nekretnina"

SARAJEVO - Optužnica protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i još dvije osobe samo je bacanje prašine u oči javnosti da Tužilaštvo BiH nešto radi, jer nakon skoro tri godine nisu bili u stanju optužnicu dovesti do kraja s većim brojem optuženih niti kvalifikovati djela kao organizovani kriminal umjesto zloupotrebe položaja.

Komentar je ovo Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, nakon što je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Čauševića, te Anesa Sadikovića i Sedineta Karića, koja ih tereti za finansijske zloupotrebe u iznosu od 1,7 miliona KM, dok je budžet BiH oštećen za višemilionske iznose. Optužnica je danas proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, a zakonski rok je 15 dana.

Čaušević je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca i primanje mita, a Sadiković i Karić za davanje mita. Riječ je o predmetu "Pandora 2", a nekretnine koje je Čaušević kupovao nelegalno stečenim novcem su blokirane i Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

"Čauševića terete da je kao direktor UIO BiH, tokom 2007. godine, stupio u kontakt s uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH Sadikovićem i Karićem, koji su vlasnici više preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu kao protuuslugu daju 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na ovaj način je nanesena šteta po budžet BiH i građane jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a Sadiković i Karić su Čauševiću od 2007. do 2011. godine za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila dali 1,72 miliona KM i to Sadiković oko 1,2 miliona KM, a Karić oko 500.000 KM.

"Čauševića terete da je taj novac stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 miliona KM", saopšteno je.

Tužilaštvo će, kako je saopšteno, ove navode dokazivati saslušanjem oko 50 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od sto dokaznih materijala.

Saopšteno je i da Tužilaštvo nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojim dužnosnika UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta "Pandora".

Ministar Mektić istakao je da pozdravlja svaku optužnicu, ali mu se čini da je ovo što Tužilaštvo radi pokušaj zamajavanja javnosti.

"Ovaj predmet je kompleksniji i razočaravajuće je da nisu tu optužnicu doveli do kraja, da nisu bili u stanju to završiti nakon četiri godine i objediniti optužene. U početnoj fazi je uhapšeno više od 40 osoba, među njima visokopozicioniranih dužnosnika UIO. Čauševića terete za zloupotrebu položaja, da je sebi pribavio materijalnu korist, a zapravo se radi o organizovanom kriminalu, u kojem je država oštećena ne za nekoliko miliona, nego stotine miliona, pa i milijardu KM", dodao je Mektić i istakao da "Tužilaštvo BiH treba resetovati".

Sadikovićev advokat Almin Dautbegović u petak je rekao da nije dobio optužnicu pa je ne može komentarisati, dok nismo uspjeli dobiti Asima Crnalića, koji je bio Čauševićev advokat.

Inače, Čaušević je bio uhapšen u predmetu "Pandora" 2014. godine, kada je poručio da mu je to najsrećniji dan u životu.

Tada je bio uhapšen pa pušten i jedan od pomoćnika direktora UIO Zdravko Cvjetinović. Protiv Sadikovića i još 12 osoba i firmi podignuta je optužnica u decembru u akcijama "Pandora 1" i "Boss". Prema pisanju medija, Karić je ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi s uvozom tekstilne robe, a hapšen je 2013. godine u akciji "Master".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije