Hronika

Optužnica za švercere heroina i kokaina

Optužnica za švercere heroina i kokaina
Optužnica za švercere heroina i kokaina

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 osoba uhapšenih u akciji "Osoje", a koja ih tereti da su prošvercovali heroin i kokain u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada KM.

Optužnica je podignuta protiv Adisa Burića zvanog Burke iz Mostara, ranije osuđivanog, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Zenica po ranijoj presudi Suda BiH. Optužnica je podignuta i protiv Mostaraca Dragoja Danka, Almira Denje, Valentine Sulić, Semira Habibije, potom Petra i Marija Bošnjaka iz Posušja, Denisa Tabakovića, Igora Lečića, Slađana Dragićevića svi iz Čapljine, Josipa Ćužića iz Širokog Brijega, Mirka Primorca iz Čitluka, te Edina Arnautovića iz Sarajeva.

Njih terete da su od aprila do septembra 2013. godine, djelujući kao grupa za organizovani kriminal, švercovali heroin i kokain na području BiH, a sa područja BiH dalje u Hrvatsku. Kao vođa ove grupe označen je Adis Burić.  Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate za kupljene opojne droge heroin i kokain.

Optuženi su u više navrata prokrijumčarili oko tri kilograma i 220 grama heroina, te 650 grama kokaina.

Ova grupa je pala u akciji kodnog naziva "Osoje", koju su izveli pripadnici SIPA, uz pomoć pripadnika Granične policije BiH i više kantonalnih MUP-ova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije