Hronika

Optužnice protiv prljavih inspektora

Optužnice protiv prljavih inspektora
Optužnice protiv prljavih inspektora

BANJALUKA - Okružno tužilaštvo Banjaluka podiže optužnice protiv "prljavih" inspektora CJB Banjaluka koji su blisko sarađivali sa Branislavom Smiljanićem Ćelom (37) i ostalim zelenašima uhapšenim u akciji "Knez", saznaju "Nezavisne" od izvora bliskog pravosuđu RS.

Optužnicama bi trebalo da bude stavljena tačka na blisku saradnju inspektora CJB Banjaluka i kamatara, koju su do detalja u septembru prošle godine raskrinkale "Nezavisne novine" i pored prijetnji kojima smo bili izloženi.

Podsjetimo, "Nezavisne" su u septembru prošle godine, nakon hapšenja Smiljanića i saučesnika, otkrile da su optuženi zelenaši imali "leđa" i odlična poznanstva među inspektorima u CJB Banjaluka.

U vezu sa zelenašima dovedeni su Goran Guska, šef Krim-policije Policijske stanice Obilićevo, Goran Vojvodić, šef Krim-policije Policijske stanice Lazarevo, te inspektori Siniša Karanović, Danijel Kovačić i Ognjen Kos.

Među saradnicima se našlo i ime Predraga Karanovića, koji je trenutno zaposlen u obezbjeđenju ličnosti u CJB Banjaluka.

Naš izvor objašnjava da Unutrašnja kontrola MUP-a RS i dalje sprovodi displinske postupke protiv navedenih inspektora, te da bi oni trebalo da budu okončani u narednom periodu.

"Optužnice protiv inspektora će najvjerovatnije biti podignute do okončanja sudskog postupka koji se sprovodi protiv Smiljanića i saučesnika", dodao je izvor blizak pravosuđu RS.

"Nezavisnim" je još ranije potvrđeno da je MUP RS uveo instrukciju svim zaposlenim službenicima, prema kojoj se težom povredom radne dužnosti smatra svaki kontakt sa osobama iz kriminalnog miljea, a koji unaprijed nije najavljen, niti je u cilju dobijanja informacija.

Nakon pisanja "Nezavisnih" CJB Banjaluka je, 27. septembra prošle godine, suspendovao Gusku i Karanovića, ali su nakon žalbi oni vraćeni na posao.

Pojedini od prozvanih inspektora uputili su i demanije, tvrdeći kako smo im nanijeli ogromnu štetu, razorili porodice i slično.

Zanimljivo je da su neki od navedenih inspektora i ranije bili u sukobu sa zakonom, ali su, takođe, vraćeni na posao.

Osumnjičeni inspektor Siniša Karanović u oktobru 2009. godine tako je učestvovao u pucnjavi ispred pekare "Žitopeka" u centru Banjaluke i napadu na obezbjeđenje ove pekare. Nakon svega vraćen je na posao.

Ono što su činjenice, to je da je Okružno tužilaštvo Banjaluka u posjedu velikog broja materijalnih dokaza, a na prvom mjestu snimljenih telefonskih razgovora između Smiljanića i ostalih optuženih, te inspektora CJB Banjaluka. Ovi snimci će biti pušteni na predstojećem suđenju Smiljaniću i saradnicima u Okružnom sudu Banjaluka.

Osim Smiljanića, na optuženičkoj klupi su i Slavko Todorović (44), Drago Đenić (46) i Sandro Kaurin (35).

Činjenica je i da su se "Nezavisnim novinama" nakon objavljivanja tekstova o sprezi zelenaša i inspektora javili oštećeni Banjalučani, koji i danas žive u strahu za vlastitu i bezbjednost svojih porodica, sumnjajući u sve i svakoga.

Činjenica je i da je Smiljaniću nakon sprovedene finansijske istrage Osnovni sud Banjaluka u decembru prošle godine blokirao imovinu vrijednu više stotina hiljada KM.

Tokom ovog postupka u osnovnom sudu potvrđeno je da je Smiljanić, po saznanju da se potiv njega vodi istraga, gotovo svu imovinu prepisao na prijatelje i poznanike, kako bi izbjegao njeno oduzimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije