Hronika

Oštetila povjerioce i Poresku upravu za oko 22.000 KM?

Oštetila povjerioce i Poresku upravu za oko 22.000 KM?
Oštetila povjerioce i Poresku upravu za oko 22.000 KM?

DOBOJ - Okružnom tužilaštvu Doboj podnesen je izvještaj protiv S.S. iz ovog grada zbog sumnje da je, kao vlasnik samostalne ugostiteljske radnje u Doboju, oštetila Poresku upravu Republike Srpske i povjerioce za 21.779,65 KM.

Ona je ostvarila protivpravnu imovinsku korist u ovom iznosu neplaćanjem zakonskih obaveza prema radnicima i povlaštenim odnosom prema povjeriocima.

Za S.S. postoji osnova sumnje da je počinila krivična djela povreda osnovnih prava radnika i oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca, saopšteno je iz dobojskog CJB.

Za ovo lice postoji osnov sumnje da se kao vlasnik samostalne ugostiteljske radnje u Doboju, prilikom zasnivanja radnog odnosa i stupanja na rad tri radnika u periodu od 27. januara do 9. juna 2009. godine nije pridržavala odredaba Zakona o radu koji se odnose na zasnivanje radnog odnosa i zaključivanje i primjenu ugovora o radu.

Ona sa radnicima nije zaključila ugovor o radu, nije ih je prijavila u Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Srpske, niti izmirila obaveze po osnovu doprinosa, čime im je uskratila pravo na obavezno penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Ostalim radnicima zaposlenim u ugostiteljskom objektu uskratila je prava iz radnog odnosa, jer Fondu PIO Republike Srpske nije dostavila podatke o ostvarenoj plati i stažu osiguranja zaključno sa 2010. godinom, što je bila dužna da učini na osnovu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Iako je znala da je samostalnoj ugostiteljskoj radnji čiji je vlasnik račun blokiran po osnovu sudskog rješenja, zbog potraživanja povjerilaca i po osnovu potraživanja od Poreske uprave, prijavljena je svjesno izbjegla plaćanje posredstvom računa ugostiteljskog objekta, te gotovinski i preko svog računa vršila plaćanje obaveza prema ostalim povjeriocima.

Obaveze koje su nastale u vezi sa obavljanjem preduzetničke djelatnosti ona nije izmirivala raspoloživim sredstvima kada je imala dovoljno novca na računu, nego ih je iskoristila u druge svrhe.

Na ovaj način ostvarila je protivpravnu imovinsku korist od 21.779,65 KM. Za isti iznos oštećeni su Poreska uprava Republike Srpske i drugi povjerioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije