Hronika

Osudili oštećenje spomen-ploče na Vracama

Osudili oštećenje spomen-ploče na Vracama
Osudili oštećenje spomen-ploče na Vracama

BANJALUKA - Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ najoštrije je osudila oštećenje spomen-ploče na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu, postavljene kao znak sjećanja na postrojavanje dva bataljona samoorganizovanog naroda opštine Novo Sarajevo 19. maja 1992. godine.

Iz BORS-a je saopšteno da je vandalima očigledno smetalo što je spomen-ploča postavljena kao znak sjećanja na postrojavanje koje je obavio general Ratko Mladić, pa su je samo 15 dana nakon postavljanja posuli bitulinom.

"Ovakav rušilački akt samo potvrđuje da je slika o navodnoj multietničnosti BiH obična laž, da za druga dva naroda Srbi ovdje nisu dobrodošli i da je krajnji cilj sarajevskog političkog establišmenta ostao isti kao i u ratu – stvaranje unitarne i jednonacionalne BiH", poručuju iz BORS-a.

U saopštenju se navodi da su se prije skrnavljenja spomen-ploče o njoj pogrdno izjasnili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, te, kako se dodaje, "zaštitnici ljudskih prava Stjepan Šiber i Fadila Memišević".

"Nema i ne može biti nikakve tolerancije i suživota, ma koliko o tome govorili brojni bošnjački političari, sve dok se uništavaju i skrnave spomen-ploče koje apsolutno nikoga i ni na koji način ne vrijeđaju", ističu u BORS-u.

Iz Boračke organiazcije poručuju da niko u Republici Srpskoj nije spriječen u postavljanju spomen-ploče, iako je veliki broj obilježja postavljenih u Srpskoj pun mržnje ili laži, o čemu najbolje govori primjer riječi "genocid" koja je donedavno bila ispisana na jednom spomeniku u Višegradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije