Hronika

Osuđeni krijumčari "skanka"

Osuđeni krijumčari "skanka"
Osuđeni krijumčari "skanka"

SARAJEVO - Sud BiH nepravosnažno je osudio deset lica na ukupno 28 godina zatvora jer su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili drogu "skank".

Sud je izrekao prvostepenu presudu kojom su Dragan Doderović, Aleksandar Međedović, Adis Hadžimahović, Mijomir Tomanović, Dragan Slijepčević, Zdravko Rončević, Puniša Nikolić, Danilo Božović, Ilija Bumbić i Slobodan Papović proglašeni krivim da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama.

Doderović i Međedović osuđeni su na zatvorske kazne od po četiri godine, Hadžimahović, Nikolić, Božović i Bumbić na po tri godine, a Tomanović, Slijepčević, Rončević i Papović na po dvije godine.

Oni su proglašeni krivim što su od novembra 2013. do februara ove godine, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal koja je u više navrata prokrijumčarila više desetina kilograma droge "marihuana-skank" iz Crne Gore u BiH radi prodaje na ilegalnom tržištu u BiH, te daljeg krijumčarenja u zemlje EU.

Iz Suda BiH saopšteno je da će vrijeme koje su Doderović, Rončević, Međedović, Nikolić i Božović proveli u pritvoru biti uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.

Prema Nikoliću, Tomanoviću, Božoviću, Rončeviću, Slijepčeviću i Hadžimahoviću izrečena je mjera bezbjednosti - oduzimanje predmeta, navodi se u saopštenju.

Doderović, Međedović, Hadžimahović, Tomanović, Slijepčević, Rončević, Nikolić, Božović, Bumbić i Papović obavezani su na plaćanje troškova krivičnog postupka.

Istom presudom Hadžimahović i Tomanović oslobođeni su optužbe "za radnje iz tačke 2. optužnice" čime bi počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, navodi se u saopštenju.

Hadžimahović i Tomanović oslobođeni su obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka u odnosu na oslobađajući dio presude.

Sud BiH donio je rješenje kojim je Međedoviću, Nikoliću i Božoviću produžen pritvor na osnovu postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, te naročitih okolnosti koje ukazuju da bi optuženi mogli ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Sud je donio rješenje kojim je produžena mjera zabrane putovanja Doderoviću, Hadžimahoviću, Tomanoviću, Slijepčeviću, Rončeviću, Bumbiću i Papoviću.

Ova odluka nije pravosnažna i protiv nje je dozvoljena žalba koju će razmatrati Apelaciono odjeljenje ovog suda. U žalbi se mogu iznositi novi dokazi ako stranke i odbrana dokažu da nisu bili u mogućnosti da ih iznesu u prvostepenom postupku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije