Hronika

Pad opšteg kriminaliteta na području Bijeljine

Pad opšteg kriminaliteta na području Bijeljine
Pad opšteg kriminaliteta na području Bijeljine

BIJELJINA U prvoj polovini ove godine na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina evidentirano je ukupno 1.135 krivičnih djela, od čega 981 djelo iz opšteg kriminaliteta, što je za oko osam odsto manje nego u istom periodu 2013. godine, rečeno je na konferenciji za novinare ovog centra.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela je 74 odsto.

Iz CJB-u navode da su nadležnim tužilaštvima podnesena 933 izvještaja za djela opšteg kriminaliteta zbog kojih je prijavljeno 813 lica.

Tokom proteklih šest mjeseci prijavljeno je 645 krivičnih djela protiv imovine, zbog čega je podneseno 630 izvještaja kojima je obuhvaćeno 469 lica.

Među imovinskim krivičnim djelima najviše je teških krađa, a tokom šest mjeseci prijavljeno je njih 248, što je za oko četiri odsto manje u odnosu na isti period protekle godine, ističu iz CJB-a Bijeljina.

U okviru ovih krivičnih djela evidentirano je i 10 krađa vozila, pri čemu je šest automobila pronađeno i vraćeno vlasnicima, dok je uporednom periodu lani zabilježeno 12 krađa vozila. U Bijeljini je zabilježeno pet krađa vozila, a po jedna u Loparama, Zvorniku, Srebrenici, Šekovićima i Osmacima.

Iz CJB-a Bijeljina napominju da je za šest mjeseci evidentirano i devet razbojništva, dok je lani bilo 13 ovakvih slučaja.

Pripadnici CJB-a Bijeljina dostavili su izvještaj protiv lica čiji su inicijali Ž.L. za produženo krivično djelo razbojništvo, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili ekspolozivnih materija.

Ovo lice je 31. jula 2012. godine sa još dvije nepoznate osobe iz Nove banke u Bijeljini otelo 55.676 KM, a 21. februara 2013. godine iz Pavlović banke 28.123 KM.

U prvoj polovini ove godine prijavljeno je i 75 krivičnih djela protiv života i tijela, što je za oko 25 odsto manje u odnosu na uporedni period lani, a zbilježeno je i jedno ubistvo, isto kao i lani, te jedno ubistvo u pokušaju.

Evidentirano je i 14 krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti, što je smanjenje za oko 15 odsto u odnosu na uporedni period. Ova djela najviše su izazvana požarom, zatim upotrebom eksplozivnih naprava i vatrenim oružjem.

Iz CJB-a navode da su u oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena 104 krivična djela, za koje je nadležnim tužilaštvima podneseno 82 izvještaja protiv 94 lica, a ukupna materijalna šteta iznosi 3.763.000 KM, a protivpravna imovinska korist 2.338.000 KM.

Među ovim krivičnim djelima najbrojnije su zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, zatim zloupotreba ovlaštenja u privredi, falsifikovanje novca, pronevjere, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga...

Za šest mjeseci otkriveno je i 31 krivično djelo zloupotrebe droga i podneseno je 26 izvještaja protiv 30 lica. Uhapšeno je 12 lica, podneseno 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, izdata su 52 prekršajna naloga, te je zaplijenjeno više od 50 grama kokaina, 11 grama heroina, oko 90 grama marihuane.

U posmatranom periodu dogodile su se i 562 saobraćajne nezgode, što je za oko sedam odsto manje nego u istom periodu 2013. godine. U ovim nezgodama poginulo je 10 lica, 41 je teško, a 183 lakše povrijeđeno.

Zabilježena su i 602 narušavanja javnog reda i mira, što je za oko 16 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije