Hronika

Paleći korov izazvali požare

Paleći korov izazvali požare
Paleći korov izazvali požare

ROGATICA - Mirsad A. iz Donjeg Duba u Rogatici i Hasib S. iz Čajniča prijavljeni su okružnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu i Trebinju zbog izazivanja opšte opasnosti, odnosno paljenja vatre zbog koje je nastala ogromna materijalna šteta.

Kako saznajemo, Mirsad A. je 6. aprila palio travu i nisko rastinje na svom imanju, nakon čega je buknuo požar, koji se proširio na lokalitet Hrasnica.

U ovom požaru izgorjeli su nisko rastinje i mlade sadnice smrče, bijelog bora i javora na području od 12 hektara.

Procjene su da je Šumskom gazdinstvu "Sjemeč" iz Rogatice pričinjena materijalna šteta od oko 142.000 maraka.

Hasib S. je 7. aprila u bašti svoje kuće u selu Hoćevina, kod Čajniča, paleći travu zapalio pomoćne objekte svog komšije S.Ć. Vatra je zahvatila štalu, kolibu i objekat u kojem je držao kace, a S.Ć. se nije izjasnio o visini materijalne štete.

I pored brojnih apela iz policije, veliki broj građana i dalje bez puno opreza prilikom radova na imanjima pali korov.

Prošle godine u RS je evidentirano 239 požara na otvorenom prostoru, od kojih su se 82 dogodila na državnoj, a 157 na privatnoj svojini.

U požarima koji su izazvani paljenjem korova u 2015. godini poginulo je pet osoba, i to u Banjaluci, Zvorniku, Bijeljini, Prnjavoru i Oštroj Luci. Ukupna pričinjena materijalna šteta nastala u požarima samo na području Doboja iznosi oko 422.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije