Hronika

Palili korov, izazvali požare

Palili korov, izazvali požare
Palili korov, izazvali požare

BANJALUKA - Oblak gustog crnog dima koji se danas širio iznad grada posljedica je nepažnje Banjalučana, koji su prilikom paljenja rastinja izazvali požare u naseljima Ramići i Ledenice.

Paleći korov na svojoj parceli P.R., mještanin Ramića, je mogao da izazove veliku štetu na deponiji, čiji je dio vatra zahvatila.

"Vidi se da je požar došao iz pravca susjedne parcele i da se vatra provukla ispod kapije, iza koje su bile gume. Prije dolaska vatrogasaca radnici na deponiji su gasili požar, ali se vatra brzo širila. Srećom da u blizini nema objekata, ali miris paljevine i gust crni dim uvukao nam se u kuće", kažu mještani Ramića.

Brzo su reagovali vatrogasci, koji su na lice mjesta stigli za nekoliko minuta, kao i policija, ali i gradski inspektori. Požar je ubrzo stavljen pod kontrolu, a na terenu smo zatekli četiri vatrogasna vozila.

Prema riječima Nove Grujića, direktora DEPOT-a, i pored crnog dima koji je stvorio utisak da je požar većih razmjera, deponija nije ugrožena, kao ni susjedne kuće, jer su se na toj lokaciji samo privremeno odlagale gume.

"Sve u gradu izgleda mnogo gore nego što jeste. Na svu sreću nema nikakve štete. Vatrogasci i radnici su se borili s vatrom i požar stavili pod kontrolu, ali vidite i sami šta sve ljudski nemar može prouzrokovati", kazao je Grujić.

Na terenu smo zatekli i policijske službenike iz Policijske stanice Potkozarje i inspektora za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara.

"Nakon što požar bude lokalizovan i kada se stvore uslovi biće izvršen uviđaj i preduzete sve potrebne mjere na utvrđivanju uzroka požara. O svemu je obaviješten dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva", rekli su u četvrtak u CJB Banjaluka.

Istovremeno, ekipe Vatrogasne jedinice Banjaluka gasile su požar manjih razmjera u Ledenicama, u mjesnoj zajednici Krupa na Vrbasu.

Uzrok ovog požara takođe je nekontrolisano paljenje niskog rastinja. Požar je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, ali jak vjetar ometao je vatrogasce prilikom gašenja.

"Molimo građane da se suzdrže od paljenja korova i niskog rastinja jer pristiže sezona kada su česti požari ove vrste. Takođe, apelujemo na nadležne inspekcijske organe da pooštre kontrole", rekao je za "Nezavisne" Mladen Ćućun, šef banjalučkog Odsjeka za poslove Civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije