Hronika

Palo 14 švercera cigareta

Palo 14 švercera cigareta
Palo 14 švercera cigareta

BANJALUKA - Pripadnici MUP-a RS su u akciji kodnog naziva "Džoker" uhapsili danas 14 osoba koje sumnjiče da su švercovale cigarete i drugu akciznu robu u vrijednosti od oko 1.200.000 KM.

Kako nezvanično saznajemo, pali su Milan Vujičić, zvani Vujke i Petar Lekić, obojica iz Gradiške, potom Radovan Erak, Milovan Erak, Radenko Topić, Dragan Popovac, Vlado Raca, Nermin Delalić i Radovan Kezija iz Banjaluke, Čedo Popović, Zoran Popović, Bojan Popović, Ostoja Trkulja i Igor Petrović. Oni su osumnjičeni da su švercovali cigarete iz BiH u Hrvatsku u vrijednosti od oko 1.200.000 maraka, a u ovoj akciji zaplijenjeno je ukupno dvije tone duvana.

"Policija je tokom akcije izvršila pretrese na 21 lokaciji na području Banjaluke, Gradiške i Laktaša. Prilikom pretresa izuzeta je određena količina novca, veća količina cigareta i duvana, kao i drugi predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog djela", saopštili su iz MUP-a RS.

Akcija je sprovedena rano ujutru i većina uhapšenih je zatečena na spavanju.

Pretresena je i firma "Kristof", koja se ranije bavila distribucijom duvanskih proizvoda, a čiji je vlasnik Zoran Popović iz Gradiške.

Kako nezvanično saznajemo, kada je policija ušla u prostorije pomenutog preduzeća, pronađene su mašine za proizvodnju cigareta, zaplijenjeno je nekoliko tona suvog duvana i proizvodne opreme.

"Oni su cigarete prebacivali preko granice u Hrvatsku, a najčešće su to radili čamcima preko rijeke Save, ali i vozilima preko granice", kaže naš izvor, dodajući da je većina uhapšenih radila kao kuriri i da su bili zaduženi za prenos cigareta, a uglavnom bi po turi dobijali oko 100 evra.

MUP RS ovu akciju sprovodi u saradnji sa MUP-om Hrvatske, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. MUP Hrvatske je u okviru ove akcije uhapsio sedam osoba.

Milan Vujičić i Petar Lekić hapšeni su i u aprilu ove godine u akciji "Sova" zbog sumnje da su zelenašenjem oštetili više građana na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora. Takođe, Vujčić je 2000. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. Zbog ugrožavanja bezbjednosti 2009. osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 maraka, a za isto djelo odgovarao je 2010. i 2012. godine. Na svom "kontu" ima i više od 30 prekršaja, većinom zbog narušavanja javnog reda i mira.

Lekić je 2005. kažnjavan za lažno prijavljivanje krivičnog djela, 2007. za posjedovanje nelegalnog oružja, 2009. za obmanu pri dobijanju kredita, a 2012. prijavljen je za sticaj krivičnih djela.

Zapljena

2.500 kg suvog duvana

2 mašine za proizvodnju cigareta

300 kg kartonskih omota za šteke

200 šteka cigareta

5 grama marihuane

40 kg sirovog duvana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije