Hronika

Pao neumorni promoter IS-a

Pao neumorni promoter IS-a
Pao neumorni promoter IS-a

SARAJEVO - Kenan Kršo (39) iz Sarajeva uhapšen je jutros u tom gradu zbog više aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

Priveden je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a prethodno je utvrđeno da je ostvarivao kontakte sa vehabijama iz BiH, koji se kao pripadnici Islamske države (IS) i paravojnih formacija bore na ratištima u Siriji i Iraku, što je državljanima BiH zabranjeno zakonom.

Štaviše, policijske i bezbjednosne agencije došle su do saznanja da je Kršo kraći period i boravio na području Sirije.

Osim toga, on je, koristeći obilježja terorističke organizacije IS, u više navrata izazivao incidente i ugrozio bezbjednost na području Sarajeva.

Na primjer, Kršo se prije dva mjeseca na Baščaršiji pojavio u majici sa obilježjima IS, nakon čega je legitimisan i sankcionisan.

Nešto ranije, odnosno krajem januara, za vrijeme džuma-namaza u džamiji na Staroj breci uznemirio je džematlije, kada je verbalno napao imama Muhameda Velića.

Tada je sa dvojicom ljudi upao u džamiju noseći na sebi majice sa obilježjima IS, te je tokom hutbe prekinuo Velića vičući: "Lažeš", s ciljem da izazove sukob sa džematlijama i imamom.

No, trojica "kavgadžija" su, nakon što su džematlije reagovale na napad na imama, izašle iz džamije.

Neumorni pristalica IS-a ne posustaje pa je i danas, dok je bio okružen maskiranim i naoružanim policajcima SIPA, osim kratkih hlača i duge brade, na sebi imao i majicu koja, po svemu sudeći, promoviše trenutno najozloglašeniju terorističku organizaciju, odgovornu za stravične zločine.

Kristina Jozić, vršilac dužnosti portparola SIPA, navela je da je, postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, izvršen pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeni. Cilj je bio pronalazak i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu da posluže kao dokaz u daljem postupku. Dokazi su i pronađeni.

"Izvršenim pretresom pronađeno je i privremeno oduzeto vatreno oružje bez odgovarajuće dokumentacije i drugi predmeti", navela je Jozićeva.

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da je ovo hapšenje sprovedeno po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

"Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom, a zbog povećanog broja predmeta, Tužilaštvo je od institucija vlasti u BiH tražilo jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma", napominju iz te institucije.

Kršo je priveden u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade, nakon koje će biti donesene dalje odluke u vezi s njim.

Borci iz BiH

Izvještaj kosovskog Centra za studije i bezbjednost pokazao je da je Kosovo i Metohija prva na listi po broju boraca koji ratuju u Siriji, Iraku i drugim islamskim državama sa 125 ratnika na milion stanovnika.

Slijedi BiH, čijih se 85 državljana, na milion stanovnika, bori u redovima radikalnih islamista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije