Hronika

Petorku terete za kriminal težak 10,3 miliona KM

Petorku terete za kriminal težak 10,3 miliona KM
Petorku terete za kriminal težak 10,3 miliona KM

BANJALUKA - Sektor Kriminalističke policije banjalučkog CJB-a podnio je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv Božidara Dodiga, nekadašnjeg direktora banjalučkog preduzeća "Pionir kop", i još četvoro ljudi zbog sumnji u poslovni kriminal težak 10,3 miliona maraka.

Pored Dodiga, za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te nesavjesno privredno poslovanje u periodu od 2009. do 2013. godine terete i Zorana Denića, suvlasnika preduzeća, Radmilu Zec, koja je u tom periodu bila računovođa, kao i Gorana Kojića i Nermina Salmana, direktora i vlasnika sarajevskog preduzeća "Karat plus".

U saopštenju banjalučkog CJB-a, navodeći inicijale, ističu kako Dodiga sumnjiče da je kao direktor preduzeća svjesno kršio odredbe ugovora s "Karat plusom" na način da im je odobrio popuste na ime fiktivno izvršenih usluga distribucije robe i popust na ime "cassa sconto", za koji takođe nije imao pravni osnov i tako zajedno sa Kojićem i Salmanom zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja.

Sumnjiče ga da je suprotno ugovoru zaključenom sa preduzećem iz Sarajeva propustio pribaviti sredstva obezbijeđena na ime kupoprodaje robe, zbog čega nije bilo moguće naplatiti isporučene robe, čime je počinjeno krivično djelo nesavjesnog privrednog poslovanja.

Inače, "cassa sconto" popust se dobija u zavisnosti od roka plaćanja, gdje se, primjera radi, veći popust odobrava ukoliko kupac robu plati u roku kraćem od dogovorenog.

Krivično djelo nesavjesnog privrednog poslovanja zbog nemogućnosti naplate potraživanja Dodig je počinio i kada sa Zoranom Denićem iz Beograda, suprotno odredbama Ugovora o kupoprodaji zaključenim sa preduzećem iz Laktaša, nije preuzeo mjenice kao sredstva obezbjeđenja.

Policija tereti Radmilu Zec, koja je u tom periodu radila kao knjigovođa, da je pravila poslovnu dokumentaciju neistinitog sadržaja iako je bila svjesna da za to nije imala pravni osnov, čime je počinila krivično djelo falsifikovanja ili uništavanja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Dodig nam je kazao kako se ne osjeća krivim.

"Smatram da nisam kriv za ono što mi je stavljeno na teret, a svoju nevinost ću dokazati na sudu", poručio je kratko on.

 

 

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije