Hronika

Platne kartice meta lopova

Platne kartice meta lopova
Platne kartice meta lopova

BANJALUKA - Bez obzira na sisteme zaštite, u proteklih godinu i po ukupno je bilo 15 prijava građana u vezi sa zloupotrebom platnih kartica, a od toga je pet prijava u ovoj godini, potvrdili su iz MUP-a RS.

Najviše prijava o zloupotrebi platnih kartica bilo je na području Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i Doboja.

Najčešći problemi zbog kojih se građani javljaju vezani su za krađe i upotrebu platnih kartica, ukupno 11 prijava. Zatim prevare putem online plaćanja (dvije) i prevare sa postavljanjem skimer uređaja, odnosno sumnja u falsifikovanja kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje (dvije prijave).

Zoran Petoš, menadžer za rad sa potrošačima iz Udruženja građana DON Prijedor, kaže da, što se tiče zloupotrebe platnih kartica u Republici Srpskoj, zakon definiše prava i obaveza korisnika i izdavaoca platne kartice.

U slučaju da dođe do gubitka kartice ili njenog otuđenja, korisnik je dužan odmah da obavijesti banku.

Banka je dužna da obezbijedi korisniku da u svako doba može prijaviti gubitak ili krađu kartice, kao i da od tog trenutka spriječi njenu dalju upotrebu. Što se tiče kupovine preko interneta, potrošači bi prvo trebalo da provjere prodavca (da li ima sjedište firme, adresu, broj tel. i sl.). Zatim da odštampaju obrazac narudžbe da bi mogli dokazati kupovinu u slučaju zloupotrebe.

"Savjetujem potrošačima da imaju jednu platnu karticu koju će koristiti samo za internet kupovinu. Da na kartici nemaju veliku svotu novca i da na njoj ne bude dozvoljen minus", rekao je Petoš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije