Hronika

Po emigrantu "zarađivali" 1.000 maraka

Po emigrantu "zarađivali" 1.000 maraka
Foto: Ilustracija | Po emigrantu "zarađivali" 10.000 maraka

SARAJEVO, ZAGREB - Više od 30 osoba na području BiH identifikovano je u dvije kriminalne grupe koje su organizovale krijumčarenje i prevoz većeg broja stranih državljana preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU, za šta su, u nekim slučajevima, uzimali i više od 1.000 maraka.

U akcijama "Taurus" i "Oks" dio osumnjičenih u utorak je uhapšen pod dirigentskim palicama Tužilaštva BiH i USKOK-a, a u realizaciji Granične policije BiH i MUP-a Hrvatske.

Akcije nisu okončane do zaključenja ovog teksta, pa nije bio poznat ni precizan broj uhapšenih, a koji su, tokom hapšenja, pretresani. Poznato je, međutim, da je na području Bihaća pretreseno osam lokacija i uhapšeno šest državljana BiH.

"Radi se o osobama koje su pod istragom zbog sumnje da su od početka godine, djelujući kao organizovana grupa, učestvovali u prevozu, skrivanju i krijumčarenju ilegalnih emigranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU", kazali su iz Tužilaštva BiH.

Istragom je utvrđeno da je prokrijumčaren veliki broj ilegalnih emigranta, njih 100 do 200.

"Za krijumčarenje su osumnjičeni uzimali velike novčane iznose, koji su dosezali i do više od 10.000 KM, te na taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist", rekli su iz Tužilaštva BiH.

Većina emigranata je iz Turske i sa područja Kosova, a u nešto manjem broju u pitanju su državljani Avganistana i Iraka.

Nakon pretresa i hapšenja, kako je rečeno iz Tužilaštva BiH, uslijediće ispitivanje osumnjičenih, a zatim i odluka o tome da li će za njih biti zatražen pritvor.

Iz Hrvatske  stižu informacije da je akcija epilog višemjesečne istrage, te da osumnjičeni imaju od 23 do 71 godine, kao i da su među njima i dvije žene.

Uhapšeno je pet osoba u Zagrebu i šest u karlovačkom području. Osumnjičeni su emigrante, kako se saznaje, iz BiH u Hrvatsku prebacivali kod Vaganca, Petrove gore, Cetingrada ili Maljevca, odakle bi ih prevozili prema Zagrebu.

Marina Mandić, portparol hrvatskog MUP-a, potvrdila je da je u toku kriminalističko istraživanje zbog više krivičnih djela, a koja se odnose na protivzakonit ulazak, kretanje i boravak u Hrvatskoj i drugim zemljama Šengena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije