Hronika

Početak glavnog pretresa bez Zupca

Početak glavnog pretresa bez Zupca
Početak glavnog pretresa bez Zupca

SARAJEV - Glavni pretres pred Sudom BiH u predmetu protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Gorana Zupca, koga optužnica tereti za nesavjestan rad u službi, počeo je danas bez prisustva optuženog.

Zupčev advokat Dragiša Jokić je, uz izvinjenje, obavijestio sudiju Mirsada Striku da se njegov klijent danas nije pojavio u sudnici zbog specifičnih okolnosti i njegove pozicije.

Jokić je pojasnio da Zubac smatra da ne bi bilo primjereno da se danas pojavi na Sudu BiH, jer se pripadnici specijalne jedinice Sipe, zbog  drugog predmeta /suđenje Zijadu Turkoviću/ naoružani dugim cijevima i maskama na licu nalaze u i ispred zgrade Suda, pa bi to neki nedobronamjerni mogli da komentarišu kao određeni pristisak direktora Sipe na Sud ili neku vrstu demonstracije sile.

"Želim jasno da kažem javnosti da Sipini specijalci danas nisu ovdje zbog Gorana Zupca", naglasio je Jokić.

S obzirom da je, prema rasporedu suđenja, sljedeće ročište u ovom predmetu zakazano za 25. septembar, Jokić je zamolio sudiju da se pobrine da se ovakva situacija ne ponovi.

Sudija Mirsad Strika rekao je da će, ukoliko Zubac ne dođe na sljedeće ročište iz istih razloga, njegov eventualni nedolazak smatrati kao neopravdan, zbog čega će izdati nalog za privođenje Zupca.

Prema rasporedu suđenja u ovom predmetu, sljedeća ročišta zakazana su za 25. septembar, a zatim za 2, 10. i 31. oktobar, te svaki naredni petak u novembru.

U optužnici, koja je potvrđena 16. juna, navodi se da je Zubac, kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM, saopšteno je iz Suda BiH.

Optužnica, koju je 5. juna podiglo Tužilaštvo BiH, tereti Zupca da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje specijalnu jedinicu Sipe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije