Hronika

Podignuta optužnica protiv Radončića i ostalih

Podignuta optužnica protiv Radončića i ostalih
Podignuta optužnica protiv Radončića i ostalih

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je danas podigao optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, javlja novinar Nezavisnih.

Optužnicu je podigao Božo Mihajlović, zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Navedene osobe se terete da su, između ostalog, organizovali i postali pripadnici organizovane grupe ljudi, koju je organizovao i njome rukovodio Fahrudin Radončić, te su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14.12.2015. do 12.1.2016. počinili krivična djela:

  1. Fahrudin Radončić, krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (čl. 219.a KZ BiH);
  2. Bakir Dautbašić, krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (čl. 219.a KZ BiH);
  3. Bilsena Šahman, krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH);
  4. Zijad Hadžijahić, krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (čl. 219.a KZ BiH).

Navode iz optužnice i krivicu navedenih osoba tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima 4 stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.

Genjac vjeruje u profesionalnost pravosudnih institucija

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda BiH rekao je da vjeruje u profesionalnost, nepristrasnost, odgovornost i stručnost pravosudnih institucija u BiH.

"Vjerujem, takođe, da te institucije, uglavnom imaju potrebne uslove da svoj posao na miru, odgovorno i stručno rade", rekao je Genjac.

Upitan da li će ova optužnica usložniti situaciju kada je u pitanju popunjavanje Vijeća ministara BiH, ali i odnose parlamentarne većine, Genjac je rekao da kad se radi o liderima stranke koja je partner u koaliciji, ali i značajnim ljudima u stranci koja je partner u koaliciji, to neminovno ima uticaja i na stabilnost u toj stranci, a onda i na odnose unutar koalicije.

Novaković: Posao stoji

Momčilo Novaković, član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, kaže da će on tražiti i da vjeruje da će se i ostali članovi složiti s tim, ili da SBB predloži drugog kandidata ili da Vijeće minsitara odredi ko je taj ko će obavljati posao u kapacitetu ministra, do izbora ministra.

"Mi sad imamo realno problem, jer imamo neke procese koji su započeti, poput digitalizacije, poput problema u javnim servisima, realizacije transportne politike, strategija... Veliki je posao započet i on se mora nastaviti. Ako zbog odnosa između SDA i SBB-a nije moguće ići s drugim imenom, onda Savjet minsitara mora da kaže ko će to da radi, ko je odgovoran prema janvosti i prema parlamentu za te poslove", rekao je Novaković.

Nović: Raditi po "slovu zakona"

Sredoje Nović (SNSD), delegat u Domu naroda BiH, kazao je da ne bi komentarisao optužnice, jer da bi mogao nešto reći onda bi morao mnogo više znati o problematici zbog koje su podignute optužnice.

"Samo se zalažem, potpuno jasno, da niko ko je nevin ne smije da bude žrtva ma kakvog političkog progona i da svi sudovi i tužilaštva moraju da rade na osnovu zakona, na osnovu dokumentacije. Ukoliko, ma koji segment bude izostao, to će biti najpogubnije. Treba tražiti od nadležnih sudova i tužilaštava da se pridržavaju slova zakona i da za sve o čemu donose odluke mora biti argumentacija", rekao je je Nović.

SBB: Ishitren potez

Savez za bolju budućnost izražava zabrinutost zbog ishitrenog poteza Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića.

"SBB čvrsto i nepokolebljivo stoji iza predsjednika Radončića i uvjereni smo u njegovu nevinost. Smatramo da će istina biti najbolji odgovor na pokušaje očiglednih političkih i montiranih procesa.

Predsjedništvo SBB-a je u stalnom zasjedanju, te će se nakon pažljivog  razmatranja ukupne situacije i mogućih posljedica odrediti po tim pitanjima i obavijestiti javnost", stoji u saopštenju.

Zovko: Vrijeme da neko odgovara

Ljilja Zovko (HDZ), delegat hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekla je da treba da odgovara svako ko je kriv.

"Međutim, protivim se da se neke stvari i činjenice stavljaju pod tepih ili se preskaču godinama i onda se samo kada nekome zatreba pojave. Sada zaista neko mora odgovarati i utvrditi ko je kriv. Treba utvrditi ima li argumenata ili nema. Konačno je vrijeme da neko odgovara, ili Tužilaštvo ili krivci",  rekla je Zovko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije