Hronika

Podignuta optužnica protiv trojca: "Skank proizvodili u Bijeljini pa prodavali u Švajcarskoj"

Podignuta optužnica protiv trojca: "Skank proizvodili u Bijeljini pa prodavali u Švajcarskoj"
Foto: Ilustracija | Podignuta optužnica protiv tri lica uhapšena u akciji "Damar"

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri lica osumnjičena da su na području Bijeljine kao organizovana kriminalna grupa proizvodila marihuanu - skank i distribuisala je na ilegalnim narko-tržištima zemalja EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U operaciji kodnog naziva "Damar" optužnica je podignuta protiv Zorana Simića (46) rođenog u Austriji, nastanjenog u Bijeljini, Momčila Zirojevića (58) zvanog Momo, rođenog u Gacku, nastanjenog u Bijeljini i Milutina Vukosavljevića (57) zvanog Majstor, državljaninina Srbije rođenog u Smederevskoj Palanci.

Optuženica ih tereti da su kao organizovana kriminalna grupa tokom 2017. i 2018. godine, sa namjerom proizvodnje droge skank, te njene distribucije na ilegalnim narko-tržištima zemalja EU, na području Bijeljine, na skrivenoj lokaciji oformili laboratoriju sa specijalnom opremom, te klimatskim i tehničkim uslovima za uzgoj modifikovane marihuane sa visokim procentom supstance THC.

"Materijale i hemijske supstance potrebne za uzgoj nabavili su i krijumčarili iz Austrije. Nakon uzgoja i prerade opojne droge optuženi su drogu krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko-tržištu Austrije i Švajcarske, gdje kilogram te droge dostiže cijenu od 2.600 evra ili veću, te tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist", navedeno je u optužnici.

Tokom istrage utvrđeno je da je na područje Švajcarske prokrijumčareno i prodato najmanje 11 kilograma droge, a optuženi su dobijeni novac podijelili kao nezakonito stečenu imovinsku korist, piše u optužnici.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem deset svjedoka i stručnih vještaka i prezentovanjem obimnog dokaznog materijala.

Optuženi su otkriveni i uhapšeni u operaciji kodnog naziva "Damar" koju su sproveli Tužilaštvo BiH, Agencija za istrage i zaštitu i MUP Republike Srpske, piše u saopštenju.

Tokom sprovođenja istrage ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama Austrije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije