Hronika

Policija RS otvorila novu istragu protiv Anđelića

Policija RS otvorila novu istragu protiv Anđelića
Policija RS otvorila novu istragu protiv Anđelića

ISTOČNO SARAJEVO - Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo pokrenuo je novu istragu protiv zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića zbog sumnje da je vršeći funkciju direktora „Voda Srpske“ sklopio više štetnih ugovora i nanio štetu preduzeću i budžetu RS.

Portal Capital.ba saznaje da je CJB Istočno Sarajevo već podnio izvještaj tužilaštvu protiv Anđelića te da se očekuje otvaranje istrage.

I pored niza medijskih tekstova u kojima se iznosila otvorena sumnja njegovog rukovođenja „Vodama Srpske“ Anđelić je početkom mjeseca imenovan za zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

U CJB Istočno Sarajevo zvanično su potvrdili da su anonimnu krivičnu prijavu grupe građana zaprimili 30. juna ove godine te da su o navodima iz prijave obavijestili Okružno tužilaštvo u tom gradu.

„CJB je zaprimio anonimnu prijavu grupe građana RS sa molbom da se, kako stoji u prijavi, zaustavi pljačka koju je godinama radio direktor „Voda Srpske“ Dragan Anđelić. U prijavi je, između ostalog, navedeno da je Anđelić sklopio više štetnih ugovora i nanio štetu preduzeću i budžetu te sa firmom „Radis“ iz Istočnog Sarajeva sklopio ugovor bez javnih nabavki i uplatio joj avans iako ta firma nikada ništa nije uradila“, kazali su u ovom CJB.

Naveli su i da je o prijavi obavješteno Okružno tužilaštvo pod čijim nadzorom ovaj Centar preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Bijeljinska policija je protiv Anđelića i ranije vodila istragu zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja oštetio ovo preduzeće za 237.463 marke, a drugima pribavio nezakonitu imovinsku korist. Međutim, tužilaštvo je odbilo navode iz izvještaja i nije podiglo optužnicu.

Mediji su ranije prenijeli će „Vode Srpske“ i republički budžet biti oštećeni za 700.000 maraka, jer je bivši direktor Anđelić 2013. godine potpisao ugovor o uređenju korita rijeke Željeznice sa firmom „Radis“ iz Istočnog Sarajeva suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i procedurama za projkte koje je, poput ovog, finansirala Evropska investiciona banka (EIB).

„Radis“ je izbaran između sedam prijavljenih ponuđača. Nakon što je četvrtorangirana, firma „Mibral“ uložila žalbu, EIB je pokrenula reviziju i zatražila od „Voda“ da obustave radove.

Uprkos upozorenju, „Vode“ su 2014. potpisale ugovor sa izvođačem radova, a izvođaču je ubrzo stiglo obaviještenje da se radovi obustavljaju jer EIB zbog žalbe neće finansirati projekat vrijednosti milion i po maraka.

Iako je firmi „Radis“ isplaćen avans od 307.000 maraka, oni smatraju da im je obustavom radova pričinjena šteta i tražili su odštetu koja je predviđena u iznosu od 700.000 KM.

U izvještaju EIB-a u vezi sa žalbom firme „Mibral“ zbog izbora „Radisa“ za izvođača navedeno je da postoje različiti dijelovi u procedurama koji se mogu dvojako tumačiti što podiže sumnju u transparentnost i efikasnost cijelog procesa.

„Bazirano na našoj analizi preoporučujemo da se iz projekta isključi ovaj specifičan dio“, navedeno je u izvještaju koji je u posjedu Capital.ba

Jedna od žalbi ostalih ponuđača bila je i da je pobijedila ekstremno niska cijena.

Naime, pobjednička ponuda je bila čak 29 odsto niža od drugoplasirane.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije