Hronika

Policija češlja stranicu s obnaženim fotografijama

Policija češlja stranicu s obnaženim  fotografijama
Policija češlja stranicu s obnaženim fotografijama

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako policiji u BiH još niko nije prijavljivao sadržaje na Facebook stranici koja je zgrozila region zbog fotografija obnaženih tinejdžerki i djevojaka, sporna stranica je pod lupom policijskih agencija, koje će djelovati ukoliko za to bude elemenata.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, kazala je da nisu zaprimili nijednu prijavu od građana RS u vezi sa tom stranicom.

"Međutim, pratimo taj nalog i ukoliko bude elemenata za postupanje, mi ćemo reagovati",  naglašava Šoja.

Slično su nam potvrdili i iz Federalne uprave policije (FUP), gdje takođe kažu da juče do 14 časova nisu zaprimili nijednu prijavu, no ujedno i uvjeravaju da prate situaciju.

"Dakle, ako na toj stranici budu identificirani elementi krivičnog djela, mi ćemo postupiti", ističe Elma Kadić, portparol FUP-a.

Skandalozna Facebook stranica, kojoj neki pridodaju pridjev i "pedofilska", objavila je stotine eksplicitnih fotografija nagih i polunagih djevojaka iz BiH i okruženja, a juče oko 15 časova imala je više od 66.000 korisnika, premda je dan ranije nakratko bila ugašena, nakon čega je vraćena.

Lejla Turčilo, komunikolog i prodekan za nastavu na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ocjenjuje da je strašna činjenica da takve stranice dobijaju veliku pažnju i imaju veliki broj "lajkova".

"Ovaj primjer očigledno pokazuje da ne postoji svjesnost o rizicima na Facebooku", izjavila je Turčilo, uz upozorenje roditeljima da bi trebalo da obrate pažnju na aktivnosti djece na ovoj društvenoj mreži.

Takođe, Sarajevski otvoreni centar saopštio je da objavljivanje fotografija maloljetnica u medijskim izvještajima može opasno ugroziti djevojčice, njihovu porodicu i bližu okolinu.

No, mediji su se proteklih dana intenzivno bavili ovom stranicom, pa su tako neki od njih objavili i da je administrator maloljetni Renato E. iz Hrvatske, te da on koristi lažni profil, kojim je namamljivao žrtve da mu šalju provokativne fotografije. Navodno, on ima i četiri saučesnika, ali iz MUP-a Hrvatske se tim povodom nisu oglasili niti smo od njih uspjeli dobiti komentar.

Inače, u međuvremenu je na Facebooku "niklo" više od 10 stranica sličnog ili istog naziva, a identičnog sadržaja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije