Hronika

Policija na nogama: Metalne palice trag do napadača na novinara

Policija na nogama: Metalne palice trag do napadača na novinara
Foto: N.N. | Policija na nogama: Metalne palice trag do napadača na novinara

BANJALUKA, SARAJEVO, MOSTAR - Policija je pronašla jednu metalnu palicu i komad druge, a za te predmete se pretpostavlja da je njima u nedjelju naveče premlaćen Vladimir Kovačević (36), novinar RTV BN, saznaju "Nezavisne".

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrđeno je da nastavljaju s radom sve dok slučaj ne rasvijetle i identifikuju napadače, dok iz novinarske branše i dalje poručuju - zaštitite nas.

U dosadašnjoj istrazi saslušano je više od 20 lica, od kojih su neka, kako saznajemo, iz kriminalnog miljea.

"Pronađeni su i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku", kažu iz policije, čime su dijelom potvrđena i naša saznanja o pronalasku palice.

Palica i dio druge će, kako je potvrdio izvor "Nezavisnih", biti vještačeni, što bi uveliko trebalo da pomogne inspektorima da pronađu napadače, koji će, kako sada stvari stoje, biti terećeni za pokušaj ubistva.

Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, saopštila je da konstantno u saradnji i pod nazdorom Tužilaštva preduzimaju mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela. Utvrđuju i alibije.

Sa druge strane, ne prestaje revolt novinara. Protestovali su u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Novinari iz sarajevskih redakcija danas su se okupili na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a povod je napad na Kovačevića.

Okupilo se više od 100 novinara, a većina njih su na bijelim papirima A4 formata nosili natpise "Stop nasilju nad novinarima" i "Biti novinar nije zločin".

U minut do 12 N1 televizija prekinula je emitovanje programa te emitovala baner podrške u borbi protiv napada na novinare. Amir Sužanj, urednik BH radija 1, kazao je da je na skupu nadležnim organima poručeno da sankcionišu osobe koje napadaju novinare. Almir Šećkanović, novinar Al Džazire, poručuje da mediji moraju uzeti stvari u svoje ruke i početi se braniti.

"Ne fizički, naravno, ali ovakvim skupovima moraju pokazati da su protiv brutalnih napada i da se u konačnici znaju zaštititi", kazao je Šećkanović.

Novinari su poručili kako borba za slobodu govora tek počinje. Njihove kolege iz Mostara održale su protestnu šetnju.

Faruk Kajtaz, novinar iz Mostara, kazao je da se mnogi napadi na novinare i ne zabilježe jer nemaju svi snage, volje ni želje da prijavljuju.

"U BiH se stvara atmosfera linča prema novinarima, tako da su na kraju egzekutori najmanje krivi", smatra Vera Soldo, novinarka iz Mostara. Slične poruke stižu i iz Zenice, gdje kažu da je nasilje nedopustivo.

"Mislim da radeći ovaj posao mi svakodnevno podnosimo žrtvu i mimo fizičkog nasilja trpimo poprilično torture", kazala je Gordana Ristović-Muslija, novinarka Federalne televizije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije je osudilo napad na novinara Vladimira Kovačevića u Banjaluci i istaklo da očekuje od nadležnih organa da što prije pronađu i kazne počinioce i nalogodavce ovog krivičnog djela.

Novinarima i dalje stiže podrška sa svih strana, poput Savjeta za štampu i online medije, čiji UO najoštrije osuđuje brutalni, divljački napad i ugrožavanje života Vladimira Kovačevića. Dok Kovačeviću stižu riječi podrške, ljekari poručuju da je njegovo stanje stabilno i u poboljšanju, a za danas je planirano da se ponovo uradi CT glave. On ostaje na bolničkom praćenju i liječenju u UKC RS u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije