Hronika

Policija tvrdi da imovina povratnika u Pelagićevu nije ugrožena

Policija tvrdi da imovina povratnika u Pelagićevu nije ugrožena
Policija tvrdi da imovina povratnika u Pelagićevu nije ugrožena

DOBOJ- Centar javne bezbjednosti /CJB/ Doboj demantovao je večeras informacije koje su objavili pojedini mediji, a odnose se na navodnu ugroženost imovine povratnika hrvatske nacionalnosti u naseljenim mjestima Turić i Tramošnica, opština Pelagićevo.

Analizom stanja bezbjednosti na području opštine Pelagićevo, koje je ocijenjeno kao zadovoljavajuće, utvrđeno je da je za devet mjeseci tekuće godine na području opštine Pelagićevo evidentirano 37 krivičnih djela teške krađe, odnosno 27,45 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine  kada ih je bilo 51, saopšteno je iz dobojskog CJB.

Evidentirano je 19 krivičnih djela krađe, odnosno 24 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine  kada ih je bilo 25.

U saopštenju se navodi da je zbog učinjenih navedenih krivičnih djela Okružnom tužilaštvu Doboj podneseno 18 izvještaja kojim je obuhvaćeno 19 lica, za koja se sumnja da su počinila ova krivična djela.

Većina identifikovanih izvršilaca su sa područja federalne opštine Gradačac, i povratnici su u izvršenju krivičnih djela protiv imovine.        

U navedenom periodu na području naseljenog mjesta Tramošnica evidentirano je šest krivičnih djela teške krađe, odnosno četiri  krivična djela manje nego u istom periodu prethodne godine. Nema evidentiranih krivična djela krađe.

Iz CJB Dobo ističu da je na području naseljenog mjesta Turić evidentirano jedno krivično djelo krađe i pet krivičnih djela teške krađe, odnosno jedno krivično djelo manje nego u istom periodu prethodne godine.

Za sada su rasvijetljena dva krivična djela i podneseni su izvještaji protiv tri lica sa područja opštine Gradačac, za koje se sumnja da su počinili ova krivična djela. Pronađen je dio otuđenih predmeta koji su vraćeni vlasnicima.

Policijski službenici Policijske stanice Pelagićevo intenzivno rade na otkrivanju izvršilaca i ostalih do sada nerasvijetljenih krivičnih djela.

U saopštenju se dodaje da su inicirana lica za koja se sumnja da su počinila dva krivična djela teške krađe na području Tramošnice i dva krivična djela na području Turića. Predmeti su trenutno u fazi provjera i prikupljanja materijalnih i drugih dokaza koji mogu poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Iz CJB dodaju da rasvjetljavanje krivičnih djela na području naseljenih mjesta Tramošnica i Turić otežava činjenica da se imovinska krivična djela u najvećem broju prijavljuju nakom dužeg protoka vremena od momenta izvršenja, sa rasponom i po nekoliko mjeseci od zadnjeg obilaska objekta.

S obzirom da se većina stanovnika ovih naseljenih mjesta nalazi na privremenom radu u inostarnstvu, dok u nekim zaseocima i nema stanovnika, krivična djela se prijavljuju po dolasku vlasnika, najčešće u vrijeme godišnjih odmora i vjerskih praznika.

U dva slučaja porodične kuće su u proteklih pet godina bile objekt napada i više puta.

CJB Doboj pozvao je  medije da prije objavljivanja navoda i zvanično provjere informacije u Centru javne bezbjednosti Doboj.

"Zbog objavljivanja netačnih informacija dolazi do nepotrebnog uznemiravanja javnost i određena populacija, u ovom slučaju povratnici hrvatske nacionalnosti koji žive u mjestima Tramošnica i Turić", ističu iz CJB Doboj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije