Hronika

Popoviću i Beari doživotna robija

Popoviću i Beari doživotna robija
Popoviću i Beari doživotna robija

HAG - Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo je u petak visoke oficire Vojske RS Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine nad tamošnjim bošnjačkim stanovništvom.

Kako je navedeno u presudi, njih dvojica su sa drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu imali genocidnu namjeru da unište zarobljene Bošnjake kao etničku grupu.

To je prva pravosnažna presuda oficirima VRS za činjenje genocida u Srebrenici u istoriji suda u Hagu.

Sudije su navele da su, među ostalima, učesnici genocidnog poduhvata bili i Ratko Mladić, komandant Vojske RS, i Radovan Karadžić, tadašnji predsjednik RS, kojima je suđenje u toku pred Haškim tribunalom.

Popović i Beara su, kako se navodi, od 11. do 23. jula 1995. godine koordinisali na više lokacija u okolini Zvornika operaciju organizovanog strijeljanja hiljada zarobljenih Bošnjaka.

Pored Beare i Popovića, u istom drugostepenom postupku Dragi Nikoliću potvrđena je prvostepena presuda na 35 godina, Radivoju Miletiću na 18 godina zatvora i Vinku Pandureviću na 13 godina zatvora za optužbe koje su se odnosile za pomaganje u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem trajnog uklanjanja muslimanskog stanovništva iz enklava Srebrenica i Žepa.

Tribunal je prvostepenom presudom Popoviću i Beari iz 2010. godine presudio da su snage bosanskih Srba, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu, tada zonu pod zaštitom UN-a, ubile "najmanje 5.336 identifikovanih osoba", kao i da bi broj žrtava, na osnovu predočenih dokaza, mogao porasti do 7.826. žrtava. Ova presuda je praktično potvrđena u drugostepenom postupku.

Prvostepena presuda postala je ranije pravosnažna za Ljubomira Borovčanina, šefa policijskih snaga koje su učestvovale u zločinu u Srebrenici, koji je osuđen na 17 godina zatvora i nije se žalio. Milan Gvero, pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske RS za moral i vjerska pitanja, preminuo je u toku žalbenog postupka, te je i u njegovom slučaju pravosnažna ostala prvostepena presuda kojom je osuđen na pet godina zatvora. Većina žalbi nakon prvostepene presude je odbijena, a potvrđen je dio žalbe po kojoj su oslobođeni optužbe da su učestvovali u ubijanju šestorice bošnjačkih mladića kod Trnova.

Iz RS se u prvim reakcijama navodi pristrasnost Haškog tribunala i presuđivanje drakonskih kazni samo Srbima, dok se porodice bošnjačkih žrtava uglavnom žale na niske zatvorske kazne i na to što se onima koji nisu dobili doživotni zatvor u presudi ne navodi da su sproveli genocid.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je da je Haški tribunal jednostran i da se bavi isključivo zločinima u kojima su optuženi Srbi.

Ivanić je dodao da uloga Tribunala neće doprinijeti smirenju situacije i da je najbolje da što prije završi svoju misiju.

Kazne:

Vujadin Popović - doživotna

Ljubiša Beara - doživotna

Drago Nikolić - 35 godina

Radivoje Miletić 18 godina

Vinko Pandurević - 13 godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije