Hronika

Potraga za desetinama vozača bjegunaca

Potraga za desetinama vozača bjegunaca
Potraga za desetinama vozača bjegunaca

BANJALUKA, DOBOJ - Blizu 50 vozača uspijeva da izmiče policiji u RS nakon što su od početka godine do kraja jula učestvovali u saobraćajnim nezgodama, poslije kojih su pobjegli, od kada im se gubi svaki trag.

Pored udesa čiji su epilog povrede učesnika ili materijalna šteta, nerasvijetljena je i nesreća koja se dogodila 8. juna na magistralnom putu Maglaj - Doboj, kada je još nepoznati vozač svojim automobilom usmrtio biciklistu I.I.

"Kada je riječ o saobraćajnim nezgodama koje su za posljedicu imale teške tjelesne povrede lica, za njih dvije je izvršilac još nepoznat", navela je Mirna Šoja, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, koja je potvrdila da je u toku potraga i za pet vozača koji su učestvovali u nezgodama u kojim je bilo lakše povrijeđenih.

Ipak, kada je riječ o vozačima bjeguncima, najviše je onih koji su od početka januara do kraja jula izazvali nezgode s materijalnom štetom, a potom umakli i takvih je trenutno 39 za kojima MUP RS traga.

Stručnjaci navode da iskustva pokazuju da su višestruki razlozi zbog kojih vozači, nakon nezgode, bježe sa mjesta događaja.

"Jedan od razloga je, recimo, ako je vozač bio u alkoholisanom stanju, pa pobjegne i poslije pet-šest sati otrežnjenja se javi policiji. Bilo je i slučajeva kada se nezgoda s teško povrijeđenim licima dogodi u gusto naseljenom mjestu, pa se vozač osjeti ugrožen, u smislu da će ga prisutni napasti nakon što je izazvao nezgodu, te pobjegne", pojašnjava Milija Radović, koji je saobraćajni vještak već 20 godina i učestvovao je u vještačenju velikog broja saobraćajnih nezgoda.

On dodaje da ima i slučajeva da vozači izjave da su pobjegli nakon što izazovu nezgodu zbog toga što su bili u šoku i u spornom trenutku se nisu snašli na odgovarajući način.

"Strah je, kako tvrde, bio motiv zbog kojeg su ti vozači otišli s lica mjesta", pojašnjava Radović.

Radović kaže da bi građani koji svjedoče o saobraćajnoj nezgodi nakon koje vozač bježi s mjesta događaja trebalo da obrate pažnju na detalje na vozilu, a koji će policiji pomoći pri istrazi.

"Policiji su u takvim slučajevima od koristi izgled vozila, boja, marka i tip vozila, registarske oznake i slično", naglašava Radović.

Iz MUP-a RS uvjeravaju da intenzivno preduzimaju neophodne mjere i radnje na rasvjetljavanju svih saobraćajnih nezgoda za koje je izvršilac nepoznat.

Inače, prema podacima policije, u RS se, od početka januara do kraja juna, dogodilo 3.840 saobraćajnih nezgoda. Na putevima su u tom periodu poginule 53 osobe, a 1.349 ih je povrijeđeno.

Nastavlja se serija bjekstava

Zasad nepoznati vozač skrivio je u nedjelju saobraćajnu nezgodu, u kojoj je povrijeđen pedesettrogodišnji S.S. iz Gradačca.

Do ove saobraćajne nesreće je došlo kada su se u mjestu Tinja, kod Srebrenika, sudarili automobil kojim je upravljao S.E., a s kojim se na suvozačevom mjestu nalazio i S.S., te automobil za čijim se volanom nalazila zasad nepoznata osoba.

Kako je saopšteno, nepoznati vozač se automobilom nakon nesreće udaljio s lica mjesta, a S.S. je zadobio povrede o čijem se stepenu ljekari nisu izjasnili.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije