Hronika

Potraga za krivcima za miniranje spomenika

Potraga za krivcima za miniranje spomenika
Potraga za krivcima za miniranje spomenika

MOSTAR - Policija u Mostaru provjerava nove informacije o automobilu i dvije osobe koje su viđene nakon detonacije u kojoj je u ponedjeljak iza ponoći oštećen spomenik pripadnicima Armije RBiH ispred Gradske vijećnice.

Srećko Bošnjak, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), izjavio je juče da policija sprovodi intenzivnu istragu kako bi bio otkriven izvršilac ili više njih koji su odgovorni za podmetanje eksploziva.

"Nezavisne" saznaju da je policija došla do novih informacija o automobilu, ali i dvije osobe koje su viđene kako se nakon detonacije udaljavaju prema istočnom dijelu Mostara.

Podsjetimo, u ponedjeljak oko dva časa iza ponoći ispred Gradske vijećnice u Mostaru aktiviran je industrijski eksploziv.

Detonacija je oštetila spomenik pripadnicima Armije RBiH, a čitav slučaj okvalifikovan je kao izazivanje opšte opasnosti.

Ovaj vandalski čin osudili su odmah stranački predstavnici Bošnjaka i Hrvata, Kancelarija OHR-a i ostale državne institucije.

Mirko Miličević, dežurni tužilac koji rukovodi istragom, izjavio je ranije da je pod spomenik podmetnut industrijski eksploziv, te da je podmetnuto tačno onoliko eksploziva koliko je bilo dovoljno da ga razori.

Upitan može li se ocijeniti radi li se o profesionalcu ili amateru, Miličević je odgovorio da ne treba biti profesionalac pa staviti eksploziv pod spomenik, ali da treba biti profesionalac pa pobjeći s mjesta koje se nalazi u centru grada i pod rasvjetom.

Naveo je i da je mjesto eksplozije bilo pokriveno kamerama te da pregledavaju materijale i ispituju očevice.

Mnogi, ipak, strahuju da je novi napad nastavak "spomeničke krize" u Mostaru, koja traje unazad pola godine.

Naime, ispred novosagrađene Gradske vijećnice prvo je podignut spomenik pripadnicima HVO-a, a nedugo nakon toga i pripadnicima Armije RBiH.

Oba spomenika podignuta su bez adekvatne dokumentacije. To je podiglo tenzije u Mostaru, a zbog "spomeničke krize" vijećnici nikada nisu ni ušli da zasjedaju u novoj zgradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije