Hronika

Povratnik sa sirijskog ratišta osuđen na dvije godine zatvora

Povratnik sa sirijskog ratišta osuđen na dvije godine zatvora
Foto: N.N. | Povratnik sa sirijskog ratišta osuđen na dvije godine zatvora

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu proglasio je Emina Hodžića, povratnika sa sirijskog ratišta, krivim za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i osudio ga na dvije godine zatvora.

Hodžiću će u dvogodišnju kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 29. novembra 2017. godine, javlja Birn.

"U okviru mjera bezbjednosti, biće mu oduzeto oružje, a Hodžić će ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne", rekla je sudija Galiba Katica.

Hodžić je sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivce, čime je pristao na kaznu od dvije godine zatvora.

Optužnica je teretila Hodžića da je 29. novembra prošle godine u sarajevskoj Ulici Halida Kajtaza, u vozilu kojim je upravljao, držao dvije automatske puške, ručni bacač raketa, tzv. zolju, improvizovanu odskočnu minu, nekoliko ručnih bombi, više od 600 bojevih metaka i više okvirova za automatsku pušku, čija nabavka građanima nije dozvoljena.

Hodžić je prvi povratnik sa sirijskog ratišta koji je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice, prema kojem je 2016. osuđen na godinu zatvora jer se 2013. godine na području Sirije i Iraka borio na strani "Islamske države", koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije