Hronika

Povrijeđeno jedanaest rudara u gorskom udaru u rudniku u Zenici

Povrijeđeno jedanaest rudara u gorskom udaru u rudniku u Zenici
Povrijeđeno jedanaest rudara u gorskom udaru u rudniku u Zenici

ZENICA - Dva rudara su teško, a devet njih je lakše povrijeđeno u nesreći koja se u jami "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja Zenica dogodila u nedjelju, 26 minuta iza ponoći.

Teže povrijeđeni rudari Samir Dizdarević (47) i Ćazim Rizvić (42) su van životne opasnosti, potvrdila je Dženana Hedžić, portparol Kantonalne bolnice Zenica, dok je njihovih devet radnih kolega nakon ukazane prve pomoći na Urgentnom odjelu zeničke bolnice otpušteno na kućno liječenje.

"Dizdarević je zadobio prijelom ključne kosti i nagnječenja grudnog koša, dok je Rizvić osim nagnječenja zadobio i lom butne kosti, on je posljednji izvučen  iz ruševina i prevezen je na liječenje u Klinički centar Sarajevo", kaže Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

U jami je danas prije podne vršen uviđaj od strane federalnog rudarskog inspektora i Uprave zeničkog rudnika.

Uzroci nesreće još nisu službeno poznati, međutim, izvjesno je da je obrušavanje zemlje izazvalo pomjeranje tla, poznatije kao "gorski udar".

Esad Čivić, direktor RMU Zenica, potvrdio nam je da se nesreća može dovesti u vezu s ovom pojavom.

U trenutku obrušavanja zemlje, povrijeđeni rudari nalazili su se na više od 800 metara dubine.

"Može se kazati da se radi o iskusnim kopačima, to su sve uglavnom ljudi sa bogatim radnim iskustvom, a bilo je i nekoliko mlađih radnika, ali sigurno je da ljudski faktor nije uzrok ove nesreće", kaže Oruč.

Iako tačan stepen oštećenja pogona još nije poznat, informacije iz ovog rudnika govore kako bi ista mogla biti sanirana do sredine sedmice, kada bi trebalo da bude nastavljena proizvodnja uglja.

"Gorski udar" osjetio se na području cijelog grada, a u Upravi RMU Zenica saznajemo da u posljednjih više od godinu i po dana u "Raspotočju" nije bilo sličnih nesreća.

Podsjećamo, posljednja teža nesreća u zeničkom rudniku dogodila se 5. avgusta prošle godine kada je u pogonu "Stara jama" usljed "gorskog udara" poginuo rudar Almedin Smriko, a četvorica rudara lakše povrijeđena.

Uviđaj

Federalna rudarska inspekcija je obavila uviđaj na licu mjesta nesreće i zabranila dalji rad sve dok ne bude izvršena sanacija tog područja gdje je povrijeđeno 11 rudara.

"Nadam se da ćemo za dva dana izvršiti sanaciju i nastaviti rad. U dijelu koji nije zahvaćen nesrećom nastavljaju se normalno radovi", izjavio je danas Esad Čivić, generalni direktor RMU Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije