Hronika

Požar progutao milione i 100 radnih mjesta

Požar progutao milione i 100 radnih mjesta
Požar progutao milione i 100 radnih mjesta

MOSTAR- Tržni centar "Bingo" u Mostaru usljed požara, koji je prema prvim procjenama najvjerovatnije izbio u odjelu za namještaj, izgorio je skoro do temelja, ali na svu sreću bez ljudskih žrtava.

Do požara je došlo u večeri sa subote na nedjelju, ali razlozi zbog kojih je vatrena stihija progutala čitav centar još nisu poznati.

"Kad je izbio požar mi smo alarmirali sve, osigurali mjesto, a istragu ćemo provoditi kad se steknu uvjeti za to", kazao je Ljudevit Marić, portparol MUPa Hercegovačkoneretvanskog kantona.

Na gašenju su bili angažovani svi vatrogasci u Mostaru, a očevici su rekli da kako vatrogasci ugase jedan dio objekta, vatra se proširi na drugi dio. Na kraju je gašenje potrajalo do kasno u noć.

"Vatra se širila nevjerovatnom brzinom, za pola sata cijeli objekat je bio u plamenu, ne znam da se moglo uraditi išta više od spasavanja ljudskih života", kazao je jedan od vatrogasaca.

Jedan broj radnika kada su osjetili dim otišli su do podruma da vide šta se dešava.

"Svi su hvala Bogu uspjeli na vrijeme izaći i niko nije povrijeđen", rekla je jedan radnica. Nakon izbijanja požara i kupci su pravovremeno evakuisani.

Hitna pomoć je jedino pomoć pružila vatrogascima zbog dima kojeg su se nagutali pri gašenju požara.

Takođe, treba naglasiti da je pravovremenom reakcijom vatrogasaca spriječena i još veća katastrofa od postojeće, jer se preko puta "Binga" nalazi benzinska pumpa "Gazprom".

Vatrogasci upozoravaju na plinske boce u objektu, koje su još predstavljale prijetnju.

Tržni centar "Bingo" na sjevernom ulazu u Mostar, površine oko 2.500 kvadratnih metara, otvoren je 15. jula 2011. godine, a upošljavao je više od 100 radnika, koji su sada bar do popravka objekta ili gradnje novog ostali bez posla. Investicija je bila vrijedna 12 miliona KM.

Građani Mostara danas su se okupljali na požarištu. Svi su utučeni, a neki građani su sa suzama u očima posmatrali zgarište, jer su svjesni da je veliki broj njihovih sugrađana, radnika "Binga", ostao bez radnog mjesta. Ovaj tržni centar, ističu, hranio je brojne mostarske porodice.

"Ovo je naše, domaće, svaku marku smo tu ostavljali od kad je otvoren ovaj 'Bingo', koji je zaista dobro radio. Najjeftiniji i najbolji za narod, bilo je dana da nisi mogao parkirati auto, kolika je gužva bila", kaže Mostarac Salem Hakalović.

Ispred požarišta su se okupili i shrvani radnici, koji su održali sastanak s predstavnicima kompanije, koji su juče stigli u Mostar. S njima se susreo i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je preksinoć izjavio da će posljedice ove katastrofe grad Mostar dugo osjećati.

Klub odbornika SDPa BiH u Skupštini HNK uputio je inicijativu za održavanje vanredne sjednice Skupštine zbog požara u hipermarketu "Bingo" u Vrapčićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije