Hronika

Poznat identitet državljanina BiH stradalog u Jemenu: Odlikovan medaljom za humanost

Poznat identitet državljanina BiH stradalog u Jemenu: Odlikovan medaljom za humanost
Foto: MASAM Project | Poznat identitet državljanina BiH stradalog u Jemenu: Odlikovan medaljom za humanost

SANA - Grupa od pet međunarodnih deminera poginula je u slučajnoj eksploziji u Jemenu koja se dogodila dok su vršili prevoz mina i drugih eksplozivnih sredstava na uništavanje.

Među njima je i državljanin BiH Damir Paradžik.

Eksplozija se desila kada su prevozili materijal iz centralne provincije Marib na udaljenu lokaciju kako bi ga sigurno uništili. Imena poginulih objavila je organizacija "MASAM Project" i izrazila saučešće porodicama.

Damir Paradžik iz Goražda rođen je 1969. godine i član je nezavisne grupe za savjetovanje o minama, prenosi "Radiosarajevo.ba".

U operacijama širom svijeta učestvuje godinama, a jednom je uspio da izbjegne smrt kada je povrijeđen u eksploziji mine u Libanu 2006. godine. Tada je bio uposlenik kompanije "ArmorGroup" sa sjedištem u Londonu.

Britanska princeza Aleksandra i zvanična predstavnica britanske kraljice Elizabete II odlikovala ga je Medaljom humanosti kada se oporavio 2007. godine.

Projekat je dio pomoći Saudijske Arabije Jemenu koji je počeo prošle godine. Demineri rade na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava.

"Eksperti su izgubili živote pokušavajući donijeti sigurnost Jemencima i njihova služba čovječanstvu neće biti zaboravljena", kazali su iz organizacije "MASAM"..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije