Hronika

Predao se Radovan Đurić

Predao se Radovan Đurić
Predao se Radovan Đurić

SARAJEVO - Radovan Đurić (44) iz Kneževa/Skender Vakufa, šef Carinske ispostave Gradiška, osumnjičeni u okviru akcije "Pandora", predao se danas bh. pravosuđu nakon dva mjeseca bjekstva.

Tužilaštvo BiH je za Đurićem prije dva mjeseca raspisalo potjernicu jer nije pronađen i uhapšen tokom velike akcije "Pandora" u junu ove godine.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) tada su kazali da se Đurić javio kolegama na poslu i rekao da je na liječenju u Beogradu.

"On je rekao da se čuo s inspektorima SIPA i da ih je pitao da li mora odmah da se vrati ili kad završi s liječenjem. Hoće li se predati, mi to ne znamo. Znamo samo da se javio", kazali su ranije iz UIO.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da će Đurić, nakon što se predao Dubravku Čampari, postupajućem tužiocu, biti ispitan u svojstvu osumnjičenog i biće aktivirana mjera pritvora, koja je određena raspisivanjem potjernice.

"Nastavljamo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u kojoj neće biti nedodirljivih osoba. Jačanjem regionalne saradnje osumnjičeni za teška krivična djela više se neće moći skrivati u zemljama regiona", kazali su iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, u sklopu akcije "Pandora" koju su sproveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni su Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH, Zdravko Cvjetinović, aktuelni pomoćnik direktora UIO za carine, i još desetine sadašnjih i bivših funkcionera UIO.

Uhapšene sumnjiče za organizovani kriminal u vezi s poreskim i carinskim prevarama, pranjem novca i zloupotrebom položaja pri uvozu tekstilne i druge robe u BiH. Nelegalnim uvozom tekstila i carinjenjem motornih vozila BiH je do 2011. godine oštećena za više od dvije milijarde KM.

Fokus akcije "Pandora" stavljen je na uvoz tekstilne robe iz Kine i carinjenje vozila.

"Mi ne možemo nikad dobiti od dobavljača koji je porijeklom iz Kine izvornu fakturu koliko je roba stvarno plaćena. Zbog toga moramo pribjegavati alternativnim metodima utvrđivanja carinskih osnovica", ranije je kazao Miro Džakula, direktor UIO.

Dodao je da su vozila prvenstveno carinjena u Grudama, Gradišci i Brodu, ali i u još 21 carinskoj ispostavi, te da će biti utvrđeno da li je bilo zloupotreba i za koji iznos je budžet oštećen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije