Hronika

Predložen pritvor za tuzlanske policajce

Predložen pritvor za tuzlanske policajce
Predložen pritvor za tuzlanske policajce

TUZLA - Kantonalno tužilaštvo je od Opštinskog suda u Tuzli zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora za Samira Aljukića /44/, Jasmina Kurtića /43/, Vedrana Matovića /42/ i Adnana Đulovića /39/, koji su juče uhapšeni zbog osnovane sumnje da su, kao pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona, počinili veći broj krivičnih djela.

Osumnjičeni su od oktobra 2011. do septembra 2013. godine iskoristili svoj položaj u kantonalnom MUP-u i obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila prilikom kontrole saobraćaja policajci upućivali na vanredni tehnički pregled, a na kojima su utvrđene određene nepravilnosti.

Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću, a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore sa njima kako bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade za to, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Aljukić je 2014. godine bio vršilac dužnosti komesara MUP-a Tuzlanskog kantona, a nakon smjene postavljen je na poziciju načelnika Sektora uniformisane policije kantonalnog MUP-a.

Jasmin Kurtić, zvani Kurta, zaposlen je u operativnom centru kantonalnog MUP-a, a Vedran Matović i Adnan Đulović kao službenici Policijske stanice Istok Tuzla.

Aljukić i Kurtić su osumnjičeni da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u Tuzlanskog kantona u dužem periodu, kršeći pravilnike ovog ministarstva, počinili krivično djelo protivzakonito posredovanje u produženom vremenskom trajanju u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Matović i Đulović su osumnjičeni da su kao policajci u Policijskoj stanici Istok Tuzla počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Federalna uprava policije je Tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, te ih predala u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije