Hronika

Preslušan iskaz Isljama Kalendera

Preslušan iskaz Isljama Kalendera
Preslušan iskaz Isljama Kalendera

SARAJEVO - Obnovljeni proces pred Odjelom Apelacionog vijeća Suda BiH u slučaju "Zijad Turković i drugi" nastavljen je danas iznošenjem dokaza Tužilaštva BiH.

Vijeće je danas saslušalo prvi dio audio-svjedočenja Isljama Kalendera u kojem on govori kako je upoznao Zijada Turkovića, te ko je sve sarađivao s njima u rasturanju heroina i kokaina.

Diana Kajmaković, tužiteljica, predložila je da se prvo sasluša audio-zapis njegovog svjedočenja, na što su advokati odbrane, ali i optuženi Zijad Turković i Milenko Lakić reagovali traživši od predsjedavajućeg Vijeća Senadina Bektaševića da preispita svoju odluku i dozvoli ponovo ispitivanje Isljama Kalendera i iznošenje dokaza. Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, zatražio je da se reprodukcija svjedočenja Isljama Kalendera odgodi zbog toga, kako je rekao, što nije spreman za to jer Tužilaštvo nije najavilo da će reprodukovati ovaj iskaz na ovom ročištu.

Nakon petominutne pauze Apelaciono vijeće Suda BiH odlučilo je odbiti prijedlog branioca prvooptuženog Turkovića i nastaviti zakazano ročište.

Nakon ovoga Turković se javio za riječ i rekao da se protivi reprodukciji iskaza Isljama Kalendera, Senada Dumančića i Emira Zekovića zbog sumnje da su tim svjedocima sklapane izjave za svjedočenje, te da je uvjeren da sad, pred Vijećem, ne bi ponovili isto. Reagovao je i optuženi Milenko Lakić, koji je rekao da mu se početak pretresa pred ovim apelacionim vijećem činio obećavajući i da je vjerovao kako će to pomoći.

"Međutim, sad sam siguran da ovo ne vodi na dobro i molim vas - nemojte nam više tako pomagati", poručio je Lakić u sudnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije