Hronika

Prevarantu dao 140.000 KM, dobio samo lažne papire

Prevarantu dao 140.000 KM, dobio samo lažne papire
Prevarantu dao 140.000 KM, dobio samo lažne papire

BIJELJINA, UGLJEVIK - Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv Bobana Despotovića, zvanog Despa, zbog prevare teške preko 140.000 KM.

Žrtva prevaranta, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Foči gdje takođe služi kaznu zbog prevare, je prošle godine bio Miladin Maksimović iz Donjeg Zabrđa, kod Ugljevika, kojeg je Despa u saradnji sa Nedeljkom Spasojevićem, a koja je takođe iz ovog sela, bukvalno doveo do prosjačkog štapa.

Za osam mjeseci, koliko je bio u "kandžama" prevaranata, dobio je samo dvije lažne diplome i hrpu falsifikovane dokumentacije.

Priča, koja je do detalja opisana u optužnici, počela je u maju prošle godine kada je Maksimović otkrio Despotoviću kako planira da gradi kuću i da je povodom toga bio u stovarištu materijala "Brankom" u Bijeljini. Ispričao mu je kako je tražio vlasnika da se dogovori o isporuci materijala, ali da ga nije našao, pa je radnika zamolio da ga obavijesti o tome kad se gazda vrati s puta.

Tada je na scenu stupio Despotović, koji je pozvao Spasojevićevu da mu pomogne da prevare Maksimovića, pritom joj obećavši dio novca.

"Ona telefonom poziva Maksimovića, lažno se predstavljajući kao magistar finansija koja je zaposlena u 'Brankom' stovarištu, te je zatražila od njega da napravi specifikaciju materijala koji mu je potreban, nakon čega mu je dostavila predračun od 54.000 KM. Novac je na njenu preporuku dao Despotoviću, koji je bio posrednik", navodi se u optužnici.

Međutim, materijal nije došao na gradilište pod izgovorom da ga nema na stovarištu. Kako ne bi čekao, Spasojevićeva mu je obećala da će iz druge firme poslati po četiri palete cementa i bloka vrijedne 1.300 maraka. To je i učinjeno, ali je Maksimović morao da plati 1.260 KM na ime prevoza, jer su kamioni "Brankoma", navodno, pokvareni. Naivni čovjek je i to platio.

Prevare i zloupotrebe ovdje se nisu završile. Spasojevićeva, po nalogu Despotovića, zove Maksimovića i predlaže mu da na svoje ime otvori firmu, koja bi se bavila poslovima odvodnjavanja vode iz gradova u Republici Srpskoj tokom poplava.

Dovodi ga u zabludu da bi mogao zaraditi mnogo novca, a kako bi mu pomogla da registruje firmu i da na tenderima dođe do posla uzima mu 30.000 KM. Kako je obećala, za poslove na tenderima će mu pomoći revizor. Novac ponovo završava kod Despotovića, koji je i u ovom slučaju posrednik, a koji je oštećenom poturio lažnu dokumentaciju o osnivanju firme.

Ali, kako bi mogao da bude vlasnik ubijedili su ga da nema dovoljnu stručnu spremu, pa mu nude da plati 9.000 KM kako bi mu "sredili" diplomu Visoke građevinske škole. Maksimović to i čini, a ponovo dobija bezvrijedni papir i falsifikat. Dokle je ovaj dvojac bio spreman da ide najbolje pokazuje to da su ga uspjeli ubijediti da postoji šansa da se otkrije da je diploma falsifikat, pa mu na osnovu "nove" uzimaju čak 39.000 KM.

Kako su ga ubjeđivali, preduzeće još nije mogao registrovati jer je bilo potrebno da se iz evidencije briše njegova ranija osuđivanost od strane Osnovnog suda u Bijeljini i Osnovnog suda u Orašju. Da bi, navodno, počastili sudije uzeli su mu oko 10.000 maraka. Da stvar bude gora, Despotovića je na sastanke sa navodnim sudijama vozio upravo Maksimović, koji je čekao u autu dok je ovaj bio ko zna gdje.

Despotović je Spasojevićevoj za učešće u prevari dao 1.500 KM, a zasad nismo uspjeli saznati da li će ona biti krivično gonjena.

Maksimović je, kako saznajemo, u toj prevari izgubio svoj dio novca, a dio je bio novac koji je posudio.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije