Hronika

Prisluškivane osobe svjedoci odbrane protiv "fatalne Željke"

Prisluškivane osobe svjedoci odbrane protiv  "fatalne Željke"
Prisluškivane osobe svjedoci odbrane protiv "fatalne Željke"

SARAJEVO - Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi juče je u Sudu BiH počelo suđenje Željka Bukmir (32) iz Ljubuškog, optuženoj da je krajem 2011, radeći kao pripravnica u Sudu BiH, došla do povjerljivih informacija i prenijela ih osumnjičenim za organizovani kriminal, krijumčarenje, te nedozvoljenu proizvodnju i rasturanje neocarinjene robe, a koje su organi istrage pratili u okviru predmeta ‘’Ota more’’.

Tužilac Oleg Čavka naveo je da su organi istrage posebnim istražnim radnjama pratili telefonsku konverzaciju Ivice Tomića i drugih osumnjičenih, te da je zabilježeno da je Željka Bukmir 19. novembra 2011. putem mobitela broj 063/159-999 kontaktirala Tomića (njenog kuma i porodičnog prijatelja), i rekla mu da se moraju naći jer mu ima nešto reći i da je to u njegovom interesu. Potom su se njih dvoje susreli u Ljubuškom i ona mu je prenijela da im se prisluškuju mobilni telefoni. Potom je Tomić javio drugim osumnjičenim u predmetu ‘’Ota more’’ te su oni odmah zamijenili brojeve mobitela, nakon čega je istraga u tom predmetu zaustavljena zbog nedostatka dokaza, javlja Oslobođenje.

"Na glavnom pretresu ćemo dokazati navode optužnice, odnosno da je Željka Bukmir počinila krivično djelo", rekao je Čavka dodajući da će tokom sudskog postupka predočiti izjave svjedoka i materijalne dokaze.

Kao svjedoci tokom ovog sudskog postupka pojaviće se Aleksandar Popovac i Saša Vitković iz MUP RS, koji su učestvovali u pretresu stana koji je Bukmirova iznajmila u Lukavici, te pripadnici FUP-a Muamer Mašić i Kemal  Muharemović, koji su učestvovali u posebnim istražnim radnjama, kao i Miljenko Ereš, kojeg je zvala optužena.

Advokat Josip Muselimović izjavio je da će biti pozvani svjedoci koji su bili prisluškivani u akciji ‘’Ota more’’: Ivica i Valentin Tomić, Zoran Herceg, zvani Šendo, Goran Herceg, zvani Šendo, Slavko Mikulić, zvani Slaven, Marko Bodiroga i Dragan Šarabanja.

"Kad se provedu svi dokazi vidjeće se da Željka ništa nije rekla Ivici i da on drugima nije rekao ništa", istakao je Muselimović.

Ništa sporno  

Tužilac Čavka naveo je da će na narednom ročištu zakazanom za 29. avgust biti saslušani pripadnik FUP-a, inače šef Odjela koji se bavio istragom u predmetu ‘’Ota more’’, i koji bi trebao pričati o tome kako je istraga propala, te pripadnik MUP-a RS-a koji je učestovao u pretresu iznajmljenog stana Željke Bukmir.

Nakon ročišta, advokat optužene Josip Muselimović rekao je da svjedoci koje je on pozvao u toku istrage nisu saslušani, a optužnica je potvrđena. Muselimović je priznao da je Bukmirova kontaktirala sa Tomićem, ali prilikom presretanja njihovog razgovora policajci nisu našli ništa što bi njegovu branjenicu teretilo da je počinila ovo krivično djelo, te da će to potvrditi i osoba s kojom je Bukmirova kontaktirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije