Hronika

Pritvor će tražiti za svih devetoro uhapšenih

Pritvor će tražiti za svih devetoro uhapšenih
Pritvor će tražiti za svih devetoro uhapšenih

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražiće od Suda BiH da odredi pritvor za devet osoba uhapšenih u akciji "Gibraltar" zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama budžet BiH oštetili za više od pet miliona eura.

Osmoro osumnjičenih, među kojima su i dva člana Uprave kompanije HT Mostar, uhapšeno je prekdanas, a deveti osumnjičeni, direktor marketinške agencije "Mita Group" Ejub Kučuk danas se, po povratku iz inostranstva, predao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

"Nakon predaje, po nalogu tužitelja, realiziran je pretres  stana i prostorija koje koristi osumnjičeni, nakon čega će biti predat postupajućem tužitelju. Tužitelj i njegov tim radili su intenzivno u protekla 24 sata i ispitali sve osumnjičene koji su lišeni slobode", rekao je danas Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, iz kojeg je saopšteno da nastavljaju istragu u pravcu podizanja optužnice protiv osoba odgovornih za zloupotrebe i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima.

Pripadnici SIPA prekdanas su u akciji "Gibraltar" uhapsili članove Uprave HT Mostar Stipu Prlića i Zorana Bakulu, direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića i njegove saradnike iz ove firme Belmu i Sanjina Kulenovića. Isti dan uhapšeni su i zamjenica direktora Pink BH Lajla Torlak, direktor nekadašnje "Mreže plus" Darko Aleksić i Senad Zaimović, vlasnik marketinške agencije "Fabrika". Tužilaštvo BiH sumnjiči ih za organizovani  finansijski kriminal i korupciju: za krivotvorenje službene isprave, zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, poreznu utaju, carinske prevare, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi. Iz SIPA je saopšteno da je istragom utvrđeno da su uhapšeni na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura izvlačili novac preko off shore kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije