Hronika

Produžen pritvor Lijanovićima

Produžen pritvor Lijanovićima
Produžen pritvor Lijanovićima

SARAJEVO - Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora još dva mjeseca za uhapšene u akciji "Brend", među kojima su Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer FBiH, njegova braća Jozo i Slavo, te Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine, i Mirko Galić.

Ovu informaciju potvrdila je Nada Dalipagić, advokat Slave Ivankovića Lijanovića.

Uhapšene terete za neplaćanje poreza i uništavanje poslovnih knjiga, zbog čega je državni budžet oštećen za 11,6 miliona KM. Oni su u pritvoru već proveli mjesec.

Podsjećamo, u akciji "Brend", koja je sprovedena 10. septembra u Sarajevu, Mostaru, Širokom Brijegu i Grudama, uhapšeno je 11 osoba, a tri su saslušane.

Poslovi firme "Lijanovići" i ostalih pet povezanih fiktivnih preduzeća bili su meta dugogodišnje istrage u predmetu "Meso", koja je i rezultovala hapšenjima u ovoj akciji, a za pripadništvo ovoj četrnaestočlanoj kriminalnoj grupi Tužilaštvo BiH sumnjiči i Stipu - Lijana Ivankovića, oca uhapšene braće Ivanković Lijanović, koji nije priveden.

Istragom je utvrđeno da je organizovana grupa, predvođena Lijanovićima, više od 11,6 miliona KM nezakonite dobiti stekla neplaćanjem i utajom PDV-a, nenamjenskim korištenjem podsticaja za razvoj poljoprivrede i krađom zaliha robe Federalne direkcije za robne rezerve.

Iz UIO BiH su tada kazali kako su hapšenja rezultat rada njihovih službenika koji su prethodnih godina istražili nepravilnosti u prometovanju mesa i mesnih prerađevina kod nekoliko poreskih obveznika, nakon čega su izvještaje proslijedili Tužilaštvu BiH. Prvi izvještaj proslijeđen je 2011. godine, nakon čega je dopunjen prošle i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije