Hronika

Pronađeni DNK tragovi optuženog

Pronađeni DNK tragovi optuženog
Pronađeni DNK tragovi optuženog

BANJALUKA - DNK tragovi optuženog Jugoslava Erakovića pronađeni su u automobilu koji je korišten tokom ubistva Slobodana Ilića iz Bijeljine, izjavio je juče u banjalučkom Okružnom sudu Dušan Keckarović, vještak forenzičke genetike sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Keckarović je pojasnio da je DNK optuženog izolovana s poluizgorjelog duksa te opuška cigarete, koji su pronađeni u zapaljenom autu.

Forenzičkim nalazom sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Specijalno tužilaštvo RS je ujedno završilo sa iznošenjem svojih dokaza u ovom postupku.

Eraković je optužen da je u dogovoru s još jednim nepoznatim licem ubio Ilića 25. juna 2002. godine oko pola časa iza ponoći, na parkingu lokala "Aleksandar", u centru Bijeljine.

Motiv za ubistvo, kako stoji u optužnici, bila je bezobzirna osveta optuženog zbog ranijih sukoba sa žrtvom.

Ubice su prema Iliću ispucale 16 hitaca, da bi se s mjesta zločina udaljile u bijeloj džeti, koju su kasnije zapalili.

Dragiša Jokić, Erakovićev advokat, podsjetio je Sudsko vijeće da se o pronađenim DNK tragovima ranije nije mogao izjasniti ni Forenzički institut u Tuzli, niti Kriminalističko-tehnički centar MUP-a RS u Banjaluci.

Odbrana je ukazala i na činjenicu da forenzika ne može utvrditi vrijeme od kada datiraju DNK tragovi pronađeni na zapaljenom duksu, odnosno na opušku cigarete.

"Ti tragovi su mogli biti postavljeni i nakon ubistva, prije pet godina ili čak prošle godine", pojasnio je Jokić.

Jokić je kao prve dokaze odbrane juče uložio presude koje su izrečene ubijenom Iliću, a iz kojih se, kako je naveo Jokić, "vidi kakva je osoba bio ubijeni Slobodan Ilić".

"Protiv Ilića su se vodila četiri krivična postupka i 69 prekršajnih postupaka, a bio je osuđivan za nanošenje teških tjelesnih povreda, nasilničkog ponašanja te remećenje javnog reda i mira", kazao je Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije