Hronika

Pronađeni posmrtni ostaci tri člana porodice Vukašinović

Pronađeni posmrtni ostaci tri člana porodice Vukašinović
Foto: N.N. | Pronađeni posmrtni ostaci tri člana porodice Vukašinović

SARAJEVO - Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić izjavio je da su u mjestu Gornja Bukvica u opštini Goražde pronađeni posmrtni ostaci Miloša, Jovanke i Grozde Vukašinović koje su sa još pet članova porodice na današnji dan 1992. godine na kućnom pragu ubili pripadnici Armije BiH.

Perišić je rekao da je ekshumaciji vršena 22. i 23 maja.

"S obzirom na lokaciju gdje su posmrtni ostaci pronađeni, ogromna je vjerovatnoća da je riječ o Miloši, Jovanki i Grozdi Vukašinović koji su nestali nakon napada takozvane Armije BiH", rekao je Perišić i dodao da će identitet biti utvrđen DNK analizom u labaratoriji ICMP-a u Hagu.

Perišić je naglasio da je ekshumacija obavljena prema naredbi Tužilaštva BiH, uz prisustvo istražioca Instituta za nestala lica BiH.

Prema njegovim riječima, ukoliko se zvanično potvrdi da je riječ o ostacima tri člana porodice Vukašinović, onda će se kao nestali voditi još dva člana te porodice i za njima će se i dalje tragati.

Kada je riječ o saradnji sa Tužilaštvom BiH, Perišić je rekao da su neke stvari pokrenute sa mrtve tačke.

On je pojasnio da je sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić dogovorio da će istražioci Instituta za nestala lica BiH i Tužilaštva zajedno raditi na svim predmetima pronalaženja nestalih lica.

"U tom smislu, mi smo imali jedan sastanak sa njenim zamjenikom Stankom Blagićem, a nastavak saradnje će biti za desetak dana, kada ćemo zajedno vidjeti koji su to predmeti na kojima se ne radi i zašto se na njima ne radi i šta su otežavajuće okolnosti", zaključio je Perišić.

U mjestu Bukvice, opština Goražde, danas će biti obilježeno 26 godina od stradanja osam članova porodice Vukašinović, koje su na kućnom pragu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Muslimanske formacije iz Goražda na najsvirepiji način ubile su u maju 1992. godine osmoro Vukašinovića, od kojih je najstariji Vukašin imao 86 godina, a najmlađa Grozda 55 godina.

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Preživjeli članovi porodice Vukašinović i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pale prisustvovaće parastosu stradalima koji će služiti sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a biće osveštana i spomen-ploča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije