Hronika

Pudarić traži da se omogući privremeno finansiranje

Pudarić traži da se omogući privremeno finansiranje
Pudarić traži da se omogući privremeno finansiranje

SARAJEVO - Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, povodom četiri godine od donošenja Odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca u godini, danas je pozvao rukovodstvo Doma naroda Federalnog parlamenta da omogući delegatima da izvrše svoju dužnost prema građanima Federacije i, u skladu sa Ustavom i Zakonom, omoguće nesmetanu isplatu penzija, invalidnina, socijalnih davanja najugroženijim pripadnicima našeg društva.

Kao izabranim predstavnicima naroda i građana, smatra da im je to primarna i dužnost i obaveza.

Podsjeća da je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko 26. januara 2011. godine proglasio odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca te godine. 

''Ovu odluku je donio ocijenivši da Dom naroda Parlamenta FBiH, zbog odbijanja HDZBiH da u kantonalnim skupštinama u kojima ima većinu provede izbore za delegate Doma naroda, nema nužan broj izabranih delegata da istu usvoji u roku. Ove godine, na dan kad je u prethodnom mandatu visoki predstavnik preuzeo ulogu Doma naroda, može se utvrditi da su svi uslovi za donošenje Odluke ispunjeni'', izjavio je Pudarić. 

Po njegovom mišljenju, do kraja sedmice, upravo na ovom pitanju, potvrđuje se odgovornost izabranih delegata prema svojim biračima - građanima. 

''Od volje većine u kojoj su HDZ, SDA i DF, zavisi da li će građani dobiti potvrdu da su birali i izabrali odgovornu vlast'', kazao je Pudarić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije