Hronika

Radnik se htio spaliti benzinom

Radnik se htio spaliti  benzinom
Radnik se htio spaliti benzinom

TUZLA - Izet Muminović, radnik Tvornice transportnih uređaja (TTU) iz Tuzle, htio je danas da se polije benzinom i spali ispred zgrade Skupštine TK, izrevoltiran odnosom izvršnih i zakonodavnih kantonalnih vlasti.

Tokom protesta očajnih radnika TTU-a, Muminović je iz džepa jakne izvadio bocu s benzinom u namjeri da se polije i spali.

"Izete, šta ti je? Nećeš se spaliti! Mi smo tu da ti pomognemo i sve dok se zajednički borimo možeš računati na nas", rekle su mu kolege, koje su uspjele Muminovića odgovoriti od samoubilačkog čina.

Muminović je potom sjeo na asfalt i gotovo kroz plač rekao: "Ljekari su mi propisali lijekove, ali nemam marke u džepu da ih kupim. Moram ih redovno piti, jer sam u lošem zdravstvenom stanju."

Njegove kolege radnici, koji kao ni on nemaju redovna primanja, prikupili su nešto novca i dali Muminoviću da kupi dio potrebnih lijekova.

"Najprije smo došli pred zgradu Vlade TK, ali se radnicima niko nije htio obratiti. Pozvali su nas na sastanak u službene prostorije, ali smo to odbili. Kasnije smo krenuli pred zgradu Skupštine TK. Dočekala nas je policija, ali ne i Senad Alić, predsjednik Skupštine TK, koji je pobjegao kada je čuo da dolazimo", rekao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a.

Nakon drame s Muminovićem i povika "lopovi, lopovi" i "nemamo šta jesti", radnici su se vratili u preduzeće.

"Opet smo izvarani. Sjest ćemo i dogovoriti se šta ćemo preduzeti u narednoj sedmici. Tražimo uvezivanje radnog staža, isplatu zaostalih plata i smjenu direktora. Od toga nećemo odustati", istakao je Terzić.

Svojevremeno su Sindikat TTU-a i Vlada TK postigli dogovor o formiranju radne grupe koja bi za mjesec dana dala konkretne smjernice i sagledala stanje u preduzeću, koje je ocijenjeno kao perspektivno. Međutim, radnici više nemaju strpljenja jer, kako kažu, mnogi od njih su gladni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije