Hronika

Ranko Debevec i Jadranka Lokmić-Misirača dobili prijetnje smrću

Ranko Debevec i Jadranka Lokmić-Misirača dobili prijetnje smrću
Foto: Ilustracija | Ranko Debevec i Jadranka Lokmić-Misirača dobili prijetnje smrću

SARAJEVO - Zasad nepoznata osoba putem SMS-a u subotu je uputila prijetnje smrću Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, i Jadranki Lokmić-Misirača, potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Ovo je juče saopšteno iz VSTV-a, a da su mu upućene prijetnje potvrdio je za "Nezavisne" i sam Debevec.

Rekao je da je dobio prijetnje SMS-om u kojem mu se prijeti smrću zbog, kako je napisano, saradnje s "čifutima".

"Obavijestio sam nadležne i želim da vjerujem da će oni koji su poslali ovakve poruke biti otkriveni. Sličnu poruku pet minuta kasnije putem SMS-a dobila je i Jadranka Lokmić-Misirača", kazao je Debevec.

Debevec je rekao da je i ranije dobivao prijetnje, ali ne direktne, te da su te poruke bile kako on radi za Mosad, a protiv Alaha.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče nije bilo zvaničnog saopštenja, ali je nezvanično na upit "Nezavisnih" konstatovano da je informacija zaprimljena i da je istraga u toku.

U saopštenju VSTV-a koje je juče upućeno napominje se da su povodom ovih prijetnji obaviješteni nadležni policijski organi, koji obavljaju operativne i druge radnje predviđene zakonom da bi bio otkriven počinilac ovog krivičnog djela i rasvijetljene okolnosti slučaja. 

VSTV BiH pozvao je nadležne institucije da što prije otkriju počinioca, te oštro osudio svaki način pritiska na nezavisnost pravosuđa, posebno prijetnje koje se odnose na ugrožavanje bezbjednosti i života nosilaca pravosudnih funkcija, koje su u posljednje vrijeme učestale.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, smatra da najnovije prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija BiH pokazuju koliko je pravosuđe izloženo pritisku, te izrazio uvjerenje da oni takvoj vrsti pritisaka neće popustiti.

Tegeltija je potvrdio da su se članovi VSTV-a i ranije suočavali s prijetnjama, ali da su one u posljednje vrijeme učestale. 

"Ne mogu da tvrdim da je raniji svaki pojedinačni slučaj riješen, a, koliko znam, nije bilo puno otkrivenih počinilaca takvih krivičnih djela", rekao je Tegeltija. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije