Hronika

Šestorka pala za razbojništva širom FBiH: Ukrali stotine hiljada KM

Šestorka pala za razbojništva širom FBiH: Ukrali stotine hiljada KM
Foto: Ilustracija | Šestorka pala za razbojništva širom FBiH: Ukrali stotine hiljada KM

MOSTAR - Više stotina hiljada KM "teške" su pljačke za koje je osumnjičeno šest osoba, koje je FUP u akciji "Shark" uhapsio na području Mostara i Čapljine.

Pali su M.M. (27), R.B. (30), A.B. (33), J.M. (34) i J.U. (31), svi iz Mostara, i I.L. (40) iz Čapljine.

Time je nastavljeno hapšenje osumnjičenih za razbojništva, nakon što su dan ranije uhapšeni pljačkaši tržnih centara "Bingo" u Sarajevu i Bugojnu. I ovo hapšenje odnosi se na veći broj oružanih razbojništava, izvedenih širom FBiH.

"Pripadnici FUP-a su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i uz angažman specijalaca, realizovali akciju 'Shark' na području opština Mostar i Čapljina", rečeno je iz FUP-a.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage, a dokazano je postojanje organizovane kriminalne grupe koja je tokom prošle i ove godine izvela pljačke u tržnim centrima "Bingo" u Čitluku i Sutini, "Robot" u Mostaru, benziskoj pumpi "Čule" u Mostaru, kao i pljačke više bankomata na području HNK i ZHK.

"Ova organizovana kriminalna grupa dovodi se u vezu i sa drugim krivičnim djelima, kao što su krađe vozila i prodaja droge u FBiH", kažu iz FUP-a.

Pretreseno je najmanje pet lokacija na području Mostara, ali i jedna u Čapljini. Nađeni su brojni dokazi.

"Pronađeni su određena količina novca, oružje, ručne UKV radio-stanice, municija i materija koja asocira na kokain. Oduzeta su najmanje četiri vozila za koja se sumnja da su korištena tokom pljački ili kupljena opljačkanim parama", rekli su iz FUP-a.

Osumnjičene terete za organizovana kriminal, odnosno pljačke, teške krađe, te dilovanje droge.

Policija je ovim skinula veliki teret nakon serije nerasvijetljenih razbojništava u Hercegovini. Jedan od posljednjih slučajeva zabilježen je u oktobru, kada je opljačkan "Robot" u Mostaru.

U pljački "Robota" učestvovalo je pet naoružanih razbojnika, koji su u objekat upali pred sami kraj radnog vremena i prisilili radnike da ih odvedu do sefa iz kojeg su uzeli veću svotu novca. Krajem novembra eksplozivom je raznesen bankomat u krugu benzinske pumpe OIL AC u mostarskom naselju Ortiješ, ali novac nije odnesen. U decembru prošle godine eksplozivom je raznesen bankomat u mjestu Vitina, kod Ljubuškog, i pare su pokupljene. Identičan scenario odigrao se i početkom 2015. godine u naselju Trn, kod Širokog Brijega, kada su lopovi eksplozivom raznijeli drive-in bankomat i pobjegli s većom svotom novca.

Privođenje jednoga od uhićenih u današnjoj akciji FUP-a

Privođenje jednoga od uhićenih u današnjoj akciji Federalne uprave policije koja je provedena u Mostaru

Posted by Bljesak.info on 13. prosinca 2017

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije