Hronika

Reketaška banda iz Sarajeva iza rešetaka, potjera za još trojicom

Reketaška banda iz Sarajeva iza rešetaka, potjera za još trojicom
Reketaška banda iz Sarajeva iza rešetaka, potjera za još trojicom

SARAJEVO - Pet članova reketaške bande koja je privedena u četvrtak u akciji sarajevske policije smještena je iza rešetaka.

Naime, odlukom sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, Huseina Delalića, petorki koja je osumnjičena za višestruka krivična djela među kojima je otmica, razboništva, krađe, određen je jednomjesečni pritvor.

Radi se o Davoru Ninkoviću, Dini Smjaloviću, Seadu Polovini, Ademu Mahmutoviću i Asmiru Merdanoviću, a na teret im se stavljaju krivična djela nanošenja teških povreda, nasilništvo, krađe i ugožavanje sigurnosti.

Sarajevska policija još uvijek traga za tri člana bande i to Adnanom Aganovićem, Amirom Mehmedovićem i Semirom Destanovićem, a po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo za njima su raspisane potjernice.

S druge strane na slobodu su pušteni Almir Merdanović, Selma Kačević i Enes Turković, trojka koja je također uhapšena u policijskoj akciji provedenoj u četvrtak.

Članovi ove bande bavili su se reketarenjem te su pod budnim okom sarajevske policije i tužilaštva bili čak šest mjeseci. Ustanovljeno je da su im meta uglavnom bili privrednici i privatnici sa područja Ilidže koje su ucjenjivali na različite načine ne bi li od njih iznudili novac.

Kćerku privrednika željeli udariti vozilom

Jedan od njih je bio i privrednik Samed Aljović, vlasnik nekretnine u Rakovici koju izdaje Pravnom fakultetu u Kiseljaku. Reketari su pod prisliom saznali od njegovog radnika iznos naknade koju dobiva za objekat te su ga prijetnjama pokušali zastrašiti kako bi im dao dio novca koji prima. Pokušali su čak i njegovu kćerku udariti automobilom dok se vraćala iz škole ne bi li ga natjerali da pristane na reket. No, Aljović je sve prijavio policiji.

Grupa je osumnjičena i za krađu sefa sa 70.000 KM iz hotela Hollywood, a koji su bili zakupili gosti iz Kuvajta koji su odsjeli u ovome hotelu. Također su osumnjičeni i za otmicu 21-godišnjeg mladića A.H. kojeg su vezali, stavili u gepek automobila i odvezli u Blažuj gdje su ga udarali i po njemu urinirali da bi na koncu od njega uzeli oko 800 eura, mobitel i naočale.

Ženski dio bande imao je u njihovom djelovanju posebnu ulogu. Tako se nerijetko pristupalo zavođenju muškarca kojem bi se u piće podmetnule pilule za spavanje nakon čega bi bivao opljačkan.

Inače, privedeni su i ranije punili rubrike crne hronike. Tako su Smajlović i Ninković privođeni zbog pljački benzinskih pumpi Energopetrol i Proming u Sarajevu.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije