Hronika

Roditelji i kćerka poginuli vraćajući se s rođendana

Roditelji i kćerka poginuli vraćajući se s rođendana
Roditelji i kćerka poginuli vraćajući se s rođendana

DOBOJ - Nezapamćena žalost, riječi su kojima su mještani opisali tragediju koja je zadesila dobojsko selo Stanovi, nakon što je odjeknulo da su tri člana porodice Đedovac poginula, a jedan teško povrijeđen, kada je na pasat, u kojem su se vozili, naletio teretni voz.

Zlatko (53) i Slavica (46) su na licu mjesta poginuli. Njihova starija kćerka Kristina (18) davala je znakove života, ali je preminula u dobojskoj bolnici, dok je godinu mlađa Nikolina s teškim povredama glave i grudnog koša i u dubokoj komi prebačena u UKC RS, gdje se ljekari bore za njen život.

Iz UKC RS je potvrđeno da je djevojčica primljena s teškom povredom glave i grudnog koša, u stanju duboke kome i priključena na aparat za vještačko disanje te da je u izuzetno teškom stanju.

Porodica je stradala u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na pružnom prelazu u blizini stajališta Grabovica, na ulazu u selo Stanovi.

"Šta da kažem?! To su mi komšije, imamo i rodbinske veze. Ne mogu da pričam, teško mi je", kazala je bolom shrvana komšinica, koju smo sreli u blizini mjesta nesreće.

Komšija porodice Đedovac navodi da su u pitanju vrijedni i radni ljudi.

"Zlatko je nekada radio u Tvornici konstrukcija i stubova u Rudanci, a kada je firma propala okrenuo se poljoprivredi. Time su se bavili, imali su plastenike", kaže komšija porodice Đedovac.

Kristina i Nikolina, koje su inače učenice trećeg, odnosno drugog razreda medicinske škole, veče prije kobne nesreće  bile su na rođendanskoj zabavi u Doboju, a roditelji su automobilom došli po njih. 

Saobraćajna nesreća dogodila se oko tri časa ujutru, kada je teretni voz, koji je saobraćao na relaciji Omarska  Zenica, na pružnom prelazu udario u automobil koji je vozila Slavica Đedovac.

"Vozilo je bilo na pružnom prelazu i nakon udara je praktično odbačeno, voženo, oko 300 metara od mjesta kontakta, tu smo ga zatekli, tijela su bila u vozilu", kaže Neđo Đurić, dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, i dodaje "da se na licu mjesta vidi da je put bio pregledan".

O uzrocima nesreće nije želio govoriti.

"Ne bih sada prejudicirao neke stvari s obzirom na tragediju koja se desila. Za volanom je bila, tako smo zatekli, nastradala Slavica. Najvjerovatnije se radi o neopreznosti vozača. Ali, vidjećemo sa stručnjacima saobraćajne struke i za željeznički saobraćaj, kojom brzinom se vozovi kreću, i nakon toga donijeti konačni zaključak", rekao je Đurić.

Iz "Željeznica RS" navode da je mašinovođa, ugledavši automobil koji prelazi prugu, "davao neophodne signalne znake i kočio, međutim automobil nije prešao preko putnog prelaza".

"Putni prelaz na kojem se desio udes obilježen je Andrejinim krstom i saobraćajnosignalnim znacima, a voz se kretao po utvrđenom redu vožnje. Alkotestovi su pokazali da nije bilo prisustva alkohola u krvi mašinovođa", navode u ŽRS.

Mještani Stanova kažu da pružni prelaz nije pregledan, da objekti koji su izgrađeni u pružnom pojasu smanjuju vidljivost, zbog čega su saobraćajne nesreće česte, a dosad je smrtno stradalo pet osoba.

"Ovo je trećičetvrti put da se dešavaju nesreće", kaže Momčilo Nakić.

Tijela stradalih prevezena su u prosekturu dobojske bolnice, gdje će biti obavljena obdukcija radi utvrđivanja tačnog uzroka smrti.

Stanje preživjele djevojke i dalje izuzetno teško

Stanje pacijentkinje Nikoline Đedovac i dalje je izuzetno teško, i ona je u dubokoj komi i priključena na aparate za vještačko disanje.

To je "Nezavisnim" jutros potvrđeno iz Univerzitetsko kliničkog centra RS, odakle su naveli da su sve prognoze neizvjesne i preuranjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije