Hronika

SIPA pretresa zgradu opštine Gacko

SIPA pretresa zgradu opštine Gacko
SIPA pretresa zgradu opštine Gacko

GACKO - U Gacku je u toku pretres zgrada Opštine i Policijske stanice koje vrše pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), izjavila je Selma Hećimović, portparol Tužilaštva BiH.

Izvještač Srne javlja da je akcija počela oko devet časova i da je iz prostorija Opštine Gacko izuzeta dokumentacija o radu 1992. godine, kao i vojna dokumentacija.

Radojica Antunović, zamjenik načelnika opštine Gacko, rekao je novinarima da su pripadnici SIPA-e imali nalog za pretres i da su se ponašali korektno. Ušli su u svaku kancelariju i fotografisali je.

Pripadnici SIPA-e pretresli su i prostorije Mjesne zajednice u Fojnici, gdje se nalazi dio dokumentacije iz ratnog perioda.

Željka Kujundžija, portparol SIPA-e, potvrdila je da se akcija može dovesti u vezu sa nedavnim hapšenjem i oslobađanjem Gorana Lučića iz Gacka.

Lučić je uhapšen 17. novembra u zgradi opštine Gacko jer ga Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine na ovom području. Sud BiH je idući dan odbio kao neosnovan prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora uz obrazloženje da nije nađen osnov sumnje da je Lučić bio komandant Teritorijalne odbrane i Kriznog štaba u vremenu na koje se optužnica odnosi.

Tužilaštvo nije priložilo nikakav subjektivni ni objektivni dokaz, nijedan od saslušanih svjedoka tako nešto ne pominje, nisu priložene odluke o obrazovanju ratnog predsjedništva, odnosno kriznog štaba, niti bilo koji drugi dokaz na osnovu kojeg bi se mogao zasnovati viši stepen sumnje, odnosno da je osumnjičeni učestvovao u izvršenju predmetnog krivičnog djela u svojstvu komandanta TO Gacko, pojasnili su iz Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije