Hronika

Sankcionisano 1.520 vozača zbog prekoračenja brzine

BANJALUKA- Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je u akciji pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sankcionisalo 1.520 vozača ili 80,46 odsto od ukupnog broja kontrolisanih, zbog prekoračenja brzine kretanja vozila.

Naglasak republičke akcije, u kojoj je od 10. do 12. marta kontrolisano ukupno 1.889 vozila i vozača, bio je sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila.

Broj utvrđenih prekršaja prekoračenja brzine kretanja motornih vozila u naselju je 1.173 ili 77,17 odsto, dok je van naselja registrovano 347 prekršaja ili 22,83 odsto, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Od registrovanih prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naselju, čak u 127 slučajeva dozvoljena brzina je prekoračena od 30 do 50 kilometara na sat, a u 13 slučajeva prekoračenje brzine je bilo preko 50 kilometara na sat.

Iz MUP-a podsjećaju da je, prema podacima iz Evidencije saobraćajnih nezgoda, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda neprilagođena i nepropisna brzina.

U saobraćajnim nesrećama u kojima su lica smrtno stradala, neprilagođena i nepropisna brzina zastupljena je 55,28 odsto, dok je u saobraćajnim nezgodama u kojima su lica zadobila teške tjelesne povrede zastupljena sa 42,32 odsto.

Ministarsto unutrašnjih poslova Republike Srpske će i u narednom periodu provoditi pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na brzinu kretanja motornih vozila.

IZ MUP-a apeluju da svi učesnici u saobraćaju brzinu kretanja motornog vozila prilagode stanju i uslovima puta, te da se odgovorno ponašaju i poštuju saobraćajne propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije