Hronika

Sarajka uhapšena jer je ostavila bebu u kontejneru

Sarajka uhapšena jer je ostavila bebu u kontejneru
Foto: N.N. | Sarajka uhapšena zbog ostavljanja bebe u kontejneru

SARAJEVO – Dž. B. (rođena 1979.) iz Sarajeva uhapšena je danas zbog sumnje da je ostavila bebu u kontejneru u ovom gradu.

Ista je predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju opisanog krivičnog djela.

"DŽ.B. je uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično djelo napuštanje djeteta. Službenici Uprave policije nastaviće rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog djela", navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, u nedjelju 31. decembra u 17.25 sati u ulici Koševo, opština Centar Sarajevo, u kontejneru je pronađeno napušteno novorođenče. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Pronađeno novorođenče je hospitalizovano na Klinici za pedijatriju, Kliničkog centra u Sarajevu.

Kako je javnosti poznato savjesni građanin koji je primijetio bebu u kontejneru je pozvao MUP KS. Prvi su reagovali pripadnici Policijske stanice Centar Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe, koja je nakon intervencije osoblja Hitne pomoći predata u nadležnost Klinike za pedijatriju.

"Kada smo bebu preuzeli bila je blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica. Pružili smo joj svu potrebnu njegu i ona će do daljnjeg ostati na našoj klinici, dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje za bebu. Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće", objasnilo je medicinsko osoblje Klinike za pedijatriju.

"Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je prema našim procjenama hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području općine Centar nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove općine", objasnio je direktor Podžo.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije