Hronika

Sedam uhapšenih zbog lažiranja saobraćajnih nesreća

Sedam uhapšenih zbog lažiranja saobraćajnih nesreća
Foto: N.N. | Sedam uhapšenih zbog lažiranja saobraćajnih nesreća

TUZLA - Postupajući po naredbi Kantonalnog tužilašta Tuzla, pripadnici Odjeljenja Kriminalističke policije MUP-a TK, uhapsili su jutros sedam osoba i izvršili pretres na osam lokacija.

Uhapšena lica dovode se u vezu prevara gdje su fingirali saobraćajne nesreće. Time su oštetili osiguravavjuće kuće i fizička lica koja su učestvovala u soabraćajnim nesrećama, za veći novčani iznos.

"Ono što do sada znamo je da je obrađeno nekih 13 saobraćajnih nezgoda. Novčani iznos je otprilike nekih 20. 000 maraka. Radi se o 49 saobraćajnih nezgoda koje su počinjene u periodu 2015- 2017", pojasanio je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Uhapšena lica su u nesrećama učestvovala tako što su svoja vozila postavljala ispred drugih lica. Nakon toga su izlazili iz auta i uz fizičku prijetnju prisiljavale druga lica da popune evropske obrasce na veće iznose. Te obrasce su prosljeđivali osiguravajućim kućama.

"Evropski obrazac za saobraćajnu nesreću se može popuniti samo gdje je šteta do pet hiljada maraka. Sve preko toga mora biti policijski zapisnik sa kojim se ide u osiguravajuću kuću na naplatu", rekao je Šarić.

Uhapšena lica su sa područja Tuzle, a saobraćajne nesreće su fingirali na području cijelog Tuzlanskog kantona. Koliko su oni povezani i koliko su sarđivali, znaće se nakon istrage.

Nakon kriminalističke obrade uhapšene osobe će uz izvještaj o počinjenom krivičmom djelu biti predata u nadležnost kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Inače, afere u oblasti saobraćaja u ovom kantonu nisu rijetke. Nedavno je uhapšen uposlenik jedne osiguravajuće kuće koji je nelegalno radio registracije vozila. 

Do te akcije je došlo nakon što su mjere kod registracija poooštrene jer je nadležno miistarstvo došlo do podatka da je sve više registrovanih vozila u ovom kantonu, a prihodi od registracija se ne povećavaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije