Hronika

Sin priznao krvavi pir

Sin priznao krvavi pir
Sin priznao krvavi pir

PRNJAVOR - Jednostavno mi je, u svađi sa ocem, pukao film. Sjećam se, samo, da sam zamahnuo sjekirom! Sljedeće čega se sjećam je da sam sjedeo u automobilu ispred zgrade u kojoj stanujem.

Ovim riječima je Radenko Malić (41) priznao slovenačkim istražiteljima da je digao ruku na svog 67-godišnjeg oca Spasoja Malića (67). Time je rasvijetljeno monstruozno ubistvo ovog slovenačkog penzionera iz Prnjavora, koje se dogodilo 9. aprila u Zagorju kraj Save, kod Ljubljane. Tačnije, sin je „priznao da se sjeća“ kada je prvi put zamahnuo sjekirom, koja je u tijelo nesrećnog oca, kako je utvrđeno obdukcijom, zarivena najmanje - 20 puta!

Podsjetimo, misteriozno i gnusno ubistvo, nakon što su ronioci iz Save izvukli iskomadano tijelo nepoznatog muškarca, šokiralo je i danima potresalo ne samo „deželu“, već i region. Pogotovo nakon što su „Novosti“ prve ukazale da bi nepoznata žrtva mogao da bude Spasoje Malić, iz Gornjih Vijačana, kod Prnjavora. On se iz rodnog sela, gdje je posljednjih godina i živio, uputio u Zagorje, gdje je i stekao penziju, a u stanu mu je ostao da živi sin Radenko, kako se pokazalo, budući ubica.

Prema saznanjima „Novosti“, pritisnut dokazima, Radenko je priznao da je „sasvim slučajno“ uoči dolaska oca kupio sjekiru, ali ne i da je imao plan da ga njome usmrti.

Istragom je utvrđeno da je, 9. aprila, sin dočekao oca na autobuskoj stanici u Ljubljani. Tokom vožnje pokrenuta je priča o nesporazumu oko stana, koji je, navodno, Spasoje imao cilj da ustupi svom unuku, Radenkovom sinu. U stanu je, inače, poslije razvoda, Radenko živio sa novom suprugom, slovenačkom državljankom. Spasoje nije ni stigao do svog stana, pošto se svađa okončala kod starog željezničkog mosta u Zagorju, uz Savu, gdje se i odigrao zločin.

''Nalaz medicinskih stručnjaka je pokazao da je Radenko oštricom sekire Spasoja udario u desnu stranu čela, a onda u obraz, nakon čega je žrtva pala u nesvijest. Potom ga je, dok je ležao na zemlji, najmanje 17 puta sekirom udario u leđa, vrat i glavu. Zbog navodne bojazni da bi mogao prodati stan, Radenko je brutalni napad na svog oca završio tako što mu je odsjekao tri prsta na desnoj ruci'', saznaju „Novosti“ iz slovenačkog izvora upućenog u istragu.

U noći ubistva  

Radenko je na početku istrage poričao da je ubio oca, ali je, pritisnut dokazima, kasnije priznao sam čin zločina. Poričao je i da je u velikim dugovima i da je zavisnik od igara na sreću. To je, kaže, ponekad činio, pa je tako ustvrdio da je baš u noći kada je ubio oca, na internet-kladionici dobio 1.000 evra!

Kazna

Slovenačko tužilaštvo tereti Radenka da je zločin počinio iz pohlepe, na posebno grozan način, i preti mu kazna do 30 godina zatvora. Međutim, kako saznajemo iz našeg slovenačkog izvora, sudski proces bi mogao ekspresno da se okonča u slučaju da on i na sudu sporazumno prizna krivicu. Tada bi robijao do 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije