Hronika

Šipka prisvojio oko 400.000 KM

Šipka prisvojio oko 400.000 KM
Šipka prisvojio oko 400.000 KM

BANJALUKA - Policija je podnijela izvještaj protiv Dragutina Šipke (67) iz Banjaluke, profesora Banjalučkog univerziteta i bivšeg direktora "Krajina osiguranja" u ovom gradu, kojim ga terete za zloupotrebu položaja tešku 210.409 evra.

Iz CJB Banjaluka su, navodeći njegove inicijale, saopštili da Šipku sumnjiče za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava.

"D.Š. je osumnjičen da je više puta sa računa jednog preduzeća isplaćivao novac na drugi  račun u banci. Taj novac je  iskorišten za povrat dijela uplaćene premije klijentima preduzeća,  što nije prikazano u finansijskim evidencijama", navodi se u saopštenju CJB Banjaluka, u kome se ne otkriva ime preduzeća.

Kako nezvanično saznajemo, Šipka je krivična djela počinio u periodu od 2002. do 2005. godine dok je obavljao poslove direktora "Krajina osiguranja"  Banjaluka.

Mila Gromilić, direktor preduzeća "Krajina osiguranje", kazala je da je Šipka uzimao novčana sredstva od kamata na oročena devizna sredstva u Rajfajzen banci.

Kako kaže, Šipka je skoro svakog mjeseca uzimao oko 99 odsto novca od kamata i prisvajao sebi.

"To je pravdao kao dnevnice za službena putovanja, ali ih nije nigdje u knjigama navodio. Moguće je da je ta sredstva koristio za svoje privatne potrebe", kazala je Gromilićeva.

Prema njenim riječima, cijeli slučaj je otkriven tokom provjera zloupotrebe u vezi sa preuzimanjem 22 odsto akcija "Krajina osiguranja" od strane Šipke.

Naime, Šipka je u periodu od 2002. do 2004. godine falsifikovao potpis tadašnjeg direktora preduzeća "Euro ex", a kako bi na nezakonit način stekao akcije "Krajina osiguranja". On je ispred "Krajina osiguranja" davao pozajmice raznim preduzećima kako bi oni kupili akcije. Međutim, to kod Komisije za hartije od vrijednosti nije moglo proći jer se pozajmicama ne mogu kupovati akcije i ta preduzeća su vratila novac.

Šipka je zatim prilikom uplate i prebacivanja novca na svoje preduzeće "Euro ex" spomenutoj komisiji uplatnicu prikazao kao sredstvo plaćanja akcija, te je na osnovu toga uzeo akcije i obmanuo ovu komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije